Zápisník Petra Peška: Poroučení

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Šéf KSČM Vojtěch Filip Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Zleva 1. místopředseda KSČM Petr Šimůnek, šéf KSČM Vojtěch Filip a místopředseda strany Stanislav Grospič na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem ohledně rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) (23.10.2020)
3
Fotogalerie

Komunisté se léta snažili poroučet nejen veškerému obyvatelstvu, ale i větru a dešti. Nepovedlo se. A nedaří se to ani ve vztahu ke koronaviru.

KSČM proto nejspíše odloží už jednou odložený volební sjezd, který měla plánovaný na konec listopadu. Vše ale ještě musí potvrdit Ústřední výbor, pořádek je třeba dodržovat. Nicméně teoreticky tak není vyloučeno, že odcházející předseda Vojtěch Filip povede stranu i do nadcházejících sněmovních voleb.

Koronavirus, respektive vládní boj proti pandemii, musí dělat starosti i premiérovu hnutí ANO. Další průzkum potvrdil pokles jeho popularity, byť podle Medianu stále má solidních 28 procent. Poručit číslům se ale příliš nedaří ani ostatním. Piráti a ODS se pohybují kolem 13 procent, zbylé parlamentní strany oscilují nad pětiprocentní hranicí. Ale je to jen průzkum, netřeba ho přeceňovat.