Zápisník Petry Jansové: Zlaté české ručičky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
V pohybu. Současný trend herního průmyslu je jasný: rozpohybovat hráče.
3
Fotogalerie

Populární aplikace Google Maps oslavila 15. narozeniny a pro obyvatele Česka si při této příležitosti připravila novinku. Součástí služby Street View se stala i virtuální prohlídka Národního muzea pro ty, kteří se do zrekonstruované budovy nedostanou. Jistě užitečné. Národní muzeum tím navíc přibylo na Googlu na seznamu předních světových institucí. Snad ale zájemci přece jen dají přednost návštěvě naživo a za kulturou nebudou vyrážet jen z pohodlí svého gauče.

Co se ale musí přiznat, je pravdivost pořekadla o zlatých českých ručičkách, které už neplatí jen v případě umění vařit pivo. Češi si v poslední době vydobyli ve světě dobrou pověst i díky hernímu průmyslu. V posledních měsících se často skloňovalo jméno herního studia Beat Games v souvislosti s mimořádně výhodným prodejem jeho hry Facebooku.

Nejde ale o ojedinělý případ. Úspěch, zatím především u fanoušků, zaznamenala i hra Ministry of Broadcast vydaná na konci ledna. Toho, že Čechům se v tomto oboru daří, si naštěstí všiml i ministr kultury Zaorálek; hodlá proto hledat možnosti, jak rychle se rozvíjející odvětví podpořit ze státních peněz.