Zápisník Štěpána Brunera: Boj o zásuvky

Dobíjení elektromobilu

Dobíjení elektromobilu Zdroj: Michal Tomeš, E15

Kritik squatterů zasquatoval. Stávající starosta Prahy 3 Alexander Bellu na střeše domu, ve kterém má byt, postavil bez souhlasu společenství vlastníků saunu. Bellu se po letech ostré kritiky neoprávněného obývání nevyužitých domů zřejmě sblížil se svým nepřítelem do té míry, že jeho myšlenky přijal za vlastní. Je otázkou, co na jeho příklon k levici řekne mateřská ODS.

Jako v sauně může být velmi brzy každému z nás. Rozdíl mezi globálním oteplením o 1,5 stupně a o dva stupně se může zdát nepatrný. Dopady na planetu a její obyvatele ale rozhodně nepatrné nebudou, ukazuje nová zpráva Mezinárodního panelu pro klimatické změny. A to ne někdy na konci století, dopady oteplování budou citelné už za dvacet let. Půl stupně znamená deseticentimetrový rozdíl v dlouhodobé výšce hladiny moře a častější a prudší bouře. Stačí se na hodinku postavit na německou či nizozemskou pláž u Severního moře a člověku rychle dojde, jak velký rozdíl těch deset centimetrů znamená.

Emise oxidu uhličitého produkované novými auty musejí za 12 let klesnout o 35 procent, rozhodli unijní ministři životního prostředí. Zní to jako chvályhodný záměr. Jenže znalci jsou zajedno, že takové snížení množství zplodin se neobejde bez masivního rozšíření elektromobilů. A protože nabíječky na tato auta nejen u nás přibývají hlemýždím tempem, nezbývá než nakoupit dobré boty.