Zbožné přání kryptoměnových paličů

OpenSea

OpenSea Zdroj: OpenSea

NFT neboli nezaměnitelné tokeny se mohou stát novým způsobem, jak financovat nízkorozpočtové filmy.
2
Fotogalerie

Na stránkách seriózního deníku by se taková slova neměla používat, ale je to oficiální označení, které pro sebe koneckonců používají rádi i oni sami. Říkají si degeni a investují tak, že Koženého „jistota desetinásobku“ by je ani trochu nevzrušila. Přes sociální sítě se perou s velkými hedgeovými fondy o akcie AMC nebo Gamestopu, ale vrcholem jejich spekulací nemůže být nic jiného než kryptoměny.

Ty samy o sobě nabízejí s obrovským rizikem nepředstavitelná procenta, proč se ale zastavit jen u jednoduchého nákupu a prodeje? Pokud dnes někdo nakoupí akcie, pouští se do rizikové spekulace. Bitcoin je to samé, jen na druhou, ale stále je to v kryptoměnovém světě relativně konzervativní volba. Jiné kryptoměny jsou riziko na třetí, ale i tam je to pro degeny málo. Altcoiny dnes už také nakupuje kdekdo, pořádný degen potřebuje jít ještě o několik úrovní dál. Teď to bude trochu znít jako cizí řeč – a tak trochu také je.

Ideální je naskočit na vlnu nějakého tokenu, který roste raketovým tempem, jako před pár měsíci Terra (luna). Máte nakoupené miliony tokenů, které se jako zázrakem zhodnocují. Pokud je zamknete na 21 dní a nebudete používat, začnou vám vynášet desítky procent mincí navíc. Vy si ale myslíte na lepší čísla. Zamknete tedy svoje luna mince do takzvaných poolů, které poskytují likviditu pro decentralizované finance. To vám vynese hezká procenta, ale protože nechcete riskovat, celé to uděláte přes derivát bluna. Ale je to málo, takže překonvertujete bluna na nluna, abyste pomohli optimalizovat výnosy a likviditu v decentralizovaných financích, a dostanete více než dvojnásobek hodnoty v jejich PSI tokenech, které vám ještě navíc vyrostou. Aby to nebyla úplně nuda, můžete tokeny nahrát do hry Defi Kingdoms, vytvořit si postavičku a farmařit, což vám vynese další čtyřnásobek za rok. Samozřejmě v dalších tokenech – tentokrát si říkají Jewel a určitě porostou.

Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB

Video placeholde
• Videohub

Když se to celé zhroutí a vám zůstanou miliony a miliony bezcenných tokenů, nesmíte se vzdát. Jako správný degen musíte vymyslet nové schéma, jež tentokrát bude zaručeně fungovat. Držitelé luna na to jdou originálním způsobem. Nabádají se navzájem, aby pálili své mince. Máte jich pět milionů, tak jeden spalte. Dělá se to tak, že se pošlou na adresu, ke které prokazatelně nikdo nemá klíče, a takové adresy není těžké vytvořit. Cokoli pošlete, tam zůstane napořád, a sníží se tím nabídka dostupných mincí. Nižší nabídka znamená vyšší cenu, to víme teď během války všichni. Když se dostatečné množství degenů semkne, cena vyletí a všichni budou spokojeni.

Ekonomicky to může dávat smysl. Jedna slavná otázka v učebnicích ekonomie pro střední školy se ptá přesně na to, jestli se majiteli posledních tří obrazů slavného malíře vyplatí jeden z nich spálit. Nemusí, ale může, pokud je poptávka po nich dostatečně neelastická. Je to extrémně nepravděpodobné, ale možné. Je to případ tokenu luna? Ani náhodou. Je to jen zbožné přání degenů.

Navíc čím masivněji by se tokeny pálily, tím menší by byla vaše motivace je pálit také, protože by rostly na ceně. Je to koordinační problém, který lze jen obtížně řešit gentlemanskou dohodou, navíc mezi masami degenů, kteří mají jen jeden hlavní cíl – vydělat co nejvíc. Opravdu si myslíte, že budou pálit svoje mince, anebo se jen spolehnou na to, že je spálí ostatní? A že na konci toho všeho, až cena vyskočí, vše neprodají? Někdo určitě uvěří, jen to, prosím, nebuďte vy.

Autor je hlavní ekonom Platební instituce Roger