Zdeněk Pečený: Co je špatně?

Šálek kávy s mlékem

Šálek kávy s mlékem Zdroj: Novak Tomas/Euro

Kafe zadarmo může nadělat problémy. Britští labouristé se opřeli do řetězce supermarketů Waitrose, který je kvalitou asi o tři úrovně nad u nás známějším Teskem.

Waitrose totiž začal zákazníkům s věrnostní kartou nabízet jednu bezplatnou kávu či čaj denně. Podle britské levicové strany tím ale okrádá drobné podnikatele o kšeft. To je typická levicová rétorika. Co takhle kdyby se podnikatelé snažili sami prorazit na volném trhu bez protekcionismu francouzského střihu?

Vzhledem k tomu, že bezplatná káva je kvalitou na úrovni velkých kavárenských řetězců – takže nic moc – zaměření se na vysokou kvalitu kávy by mělo fungovat. Snad se v tomto příkladu nezhlédne tuzemská levice a nezačne regulovat, co smí, nesmí a musí být zdarma.

What’s up? Jako by se chtělo říct v reakci na zprávu, že Mark Zuckerberg utratil za tvůrce oblíbeného messenger Whatsapp 19 miliard dolarů. Je pochopitelné, že Facebook neví, co s penězi, které mu miliarda oveček vydělává, ale takhle házet peníze oknem?

Službu Whatsapp sice používá půl miliardy uživatelů, ale to protože je víceméně zadarmo. Jakmile ji bude chtít majitel zpoplatnit nějakým způsobem, aby se mu 19 miliard vrátilo, tak odejdou jinam, kde totéž dostanou bezplatně.

Vrcholem této komedie bylo, když na barcelonském veletrhu Whatsapp, který umí jen textové zprávy, s velkou pompou oznámil, že „již“ letos začne nabízet také hlasové služby. Evidentně se projevila slabina velkých řídících struktur, kdy se nahoru posílají jen dobré zprávy. Zuckerbergovi nikdo neřekl, že další oblíbený bezplatný messenger Viber hlasové služby nabízí již pár let.