Zdeněk Pečený: Jak na Nový rok

Těžba ropy, ilustrační foto

Těžba ropy, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Platí-li přísloví „jak na Nový rok, tak po celý rok“, máme se na co těšit. V Číně po krátké pauze, kterou zajistilo vládou organizované nakupování akcií a série zákazů, kvůli nimž velcí investoři nemohli prodat své akcie, dál splaskává bublina. A zprávy takového typu vystraší celý finanční svět. Můžeme jen napjatě čekat, jaké další překvapení nám čínští soudruzi nachystají.

Ceny ropy se v pondělí zmátořily jen na chvíli, když se obchodníci lekli rostoucího napětí na východě. Vzápětí jim ale došlo, že Saúdská Arábie bude ropu těžit a prodávat, i kdyby čert na velbloudu jezdil. A ceny ropy šly zase o čtyři procenta dolů. Levná ropa udělá radost alespoň řidičům. Ačkoli – samozřejmě že kvůli daním, dlouhodobým kontraktům a starým zásobám – u benzinek dnes vyjde litr oproti době, kdy byla ropa třikrát dražší, jen o pět, nanejvýš o deset korun méně.

Z levné ropy se jistě neraduje Rusko. Jeho ekonomika se v minulé dekádě pod Putinovou taktovkou vzpamatovala jen díky vzestupu cen této suroviny. Aby Putin uživil sociální systém, potřeboval by cenu nad sto dolary. Byť prezident míní, že to nejhorší už Rusko překonalo, tamní ministr hospodářství Uljukajev varoval před dlouhými roky levné ropy. Za takového stavu by skutečně bylo možné, že by Putin již nechtěl za dva roky kandidovat na prezidenta. S prázdnou pokladnou se cirkus dělá špatně.