Zdeněk Pečený: Jednou čtyři jsou dva

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: Tomas Novak, Euro

Podnikatelé budou mít malý důchod. Dopis s tímto varováním jim poslala sama ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Ano, ta, které senátor Kubera přezdívá Marksová Engelsová. Dopis podnikatele vyzývá, aby dobrovolně sypali více peněz do černé díry s názvem důchodové pojištění. Pokud prý budou platit čtyřikrát více, dostanou v důchodu téměř dvakrát tolik. Tolik socialistická matematika. Jako novoroční vtip snad dobré, jen bych chtěl vidět podnikatele, který na to skočí.

Pražský nemovitostní trh se opět přehřívá. Jednoložnicové byty uprostřed polí – takzvané novostavby – se nebezpečně blíží cenovkám začínajícím čtyřkou. Anomálií českého trhu zůstává, že si stále nezvykl na vzestupy (na ty možná ano) a pády. Po vystřízlivění z mejdanu zase nikdo nebude chtít prodat za méně, než koupil, takže po skokovém růstu znovu přijdou dlouhé roky stagnace.

Úpadek elektromobilů uspíšila levná ropa. Kdo by si je pořizoval v době levného benzinu? Při současných cenách v USA nevyjde provoz elektromobilu o moc levněji než vozu se spalovacím motorem. Ten ovšem stojí podstatně méně. Možná to už došlo také investorům, kteří od začátku roku poslali akcie automobilky Tesla o třetinu dolů. Vypadá to, že vlhké sny o elektromobilitě mnohých jsou přinejmenším hudbou velmi vzdálené budoucnosti.