Zdeněk Pečený: Nepřiznat si pravdu

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Pět měsíců z půlroční lhůty, kterou mají pro vstup do nového druhého pilíře důchodového systému občané starší 35 let, je za námi a – slovy penzijních společností – klienti se vstupem nadále otálejí a zapojí se na poslední chvíli.

Do konce května se do nového pilíře tuzemského penzijního systému zapojilo 46 tisíc lidí a za stejné období na účty penzijních společností proteklo podle Generálního finančního ředitelství přes šest milionů korun. Šest milionů ve správě penzijní společnosti pravděpodobně neuživí. Počet získaných klientů také zůstává hluboko pod půlmilionovým plánem.

Ačkoli většině populace zbývá pro vstup do druhého pilíře pár týdnů, představitelům penzijních společností to nebrání ve lhaní si do kapsy. Někdo do poloviny letošního roku očekává sto tisíc podepsaných smluv, další dokonce dvě stě tisíc smluv.

Na lenost Čechů by někteří chtěli sázet tím, že by účast ve druhém pilíři byla automatická, a kdo by zájem neměl, musel by z něj vystoupit. Možná to budí úsměvy, ale je to spíše k pláči. Tento sloupek si opět vyslouží negativní komentáře penzijních společností včetně osočení, že o penzijní reformě špatně informujeme nebo dokonce lidi strašíme. Na tom není pravdy ani trochu, pouze sdělujeme fakta, která jsou pro některé subjekty nepříjemná.

O nutnosti penzijní reformy není pochyb, a to je třeba podtrhnout! Problémem ale je její tuzemské kompromisní provedení a pohrůžky dnešní politické opozice o budoucím rušení reformy. Takže je třeba si přiznat pravdu: reforma se nepovedla a během června se 150 tisíc obyvatel starších 35 let opravdu nezapojí.