Zdeněk Pečený: Sázka na (ne)jistotu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Na návrat hospodářského vzestupu, který by stál za řeč, jsme v české kotlině čekali nějakých sedm let. Růst ale bude brzo pryč. S železnou pravidelností totiž platí, že když si v Česku všichni začnou říkat, jak vše dobře běží, blíží se pád. Je to stejné, jako když nám blonďaté hlasatelky komerčních televizí začnou říkat, že ceny ropy rostou. Víme, že uzrál čas ropu „zashortovat“.

Třeba ještě bude sranda, pokud se další recese dočkáme ještě s nynější vládou. Premiér Sobotka by konečně čelil nové výzvě – ekonomice v krizi. Tato období zatím zná jen z bezpečí opoziční poslanecké lavice. Uvidíme, zda vláda přihodí důchodcům nějakou tu „pětku“ i během krize, aby se měli lépe. Oddané voliče je třeba si hýčkat za každých (ekonomických) okolností. Vlastně pozor, já bych to (levicovou vládu řešící propad ekonomiky) snad ani vidět nechtěl.

Nechvalně známá agentura Standard & Poor’s snížila Polsku rating na BBB+ a výhled zhoršila ze stabilního na negativní. Fundamentální situace země se ale od posledního hodnocení loni v září nezhoršila. Možné motivy jsou pak jen dva. Buďto si S&P opět zajišťuje bezplatnou reklamu, stejně jako když v roce 2011 snížila rating Spojeným státům proto, že se tam politici nedokázali dohodnout na zvýšení dluhového stropu. Ti, kteří už zhlédli film Sázka na nejistotu, mohou zapřemítat, zda Polsko chlapcům ze S&P dostatečně zaplatilo za jejich „služby“.