Negativní reakce adiktologů mě překvapily, jsou plné emocí, říká režisér série Adikts Sedlák

Hostem e15 Castu byl režisér Adam Sedlák

Hostem e15 Castu byl režisér Adam Sedlák Zdroj: Veronika Jonášová / e15

Proslavil se oceňovaným celovečerním filmem Banger, teď Česká televize vysílá jeho šestidílnou minisérii Adikts. Projekt je součástí preventivní drogové kampaně Zkratky, na které se podílí Česká asociace pojišťoven a také Policie ČR. Adam Sedlák sérii režíroval a psal k ní i scénář. 

„Dostal jsem tak do prostoru poselství kampaně, že drogy jsou zkratky, svou práci jsem odvedl a jsem s tím spokojený,„ říká v podcastu Adam Sedlák.

Jeho projekt však vyvolal kontroverzní reakce a vymezují se vůči němu zejména někteří odborníci. Například podle veřejného stanoviska neziskové organizace Sananim, které působí v oblasti drogových závislostí, seriál nepřispívá k destigmatizaci drogově závislých, spíše naopak. „Prezentovat ho jako součást preventivní kampaně je úplně mimo,“ stojí v prohlášení.

Režisér Adam Sedlák je z kritiky překvapený, podle něj  je plná emocí a někteří diváci nepochopili jeho záměr a umělecké zpracování. Nejvíc ho prý osobně zklamala reakce známého adiktologa Aleše Kudy, který seriál odsoudil na svých sociálních sítích. „Pokud se na toto dílo podívám jako na součást kampaně, tak ho vnímám jako trapný remake devadesátkové odstrašující prevence,“ uvádí odborník mimo jiné.

Co přesně říká režisér na reakci adiktologa Aleše Kudy? Jaké měl zadání a v jakých mantinelech se musel pohybovat?  A může vůbec filmová série fungovat jako drogová prevence a osvěta? Nejen tato témata jsme probrali v tomto díle e15 Castu. Moderuje Veronika Jonášová.