Na první dobrou s Pavlem Bartošem. Bublina tu byla, prostředí startupů se pročistí

Pavel Bartoš

Pavel Bartoš Zdroj: E15.cz

Dalším hostem podcastu Deníku E15 Na první dobrou byl Pavel Bartoš, konzultant startupů, který je jedním z partnerů agentury Happyend a také muž v pozadí platformy Startupbox, která si dává ambici radit, pomáhat a směrovat startupy v začátcích jejich fungování. "Startupy to budou mít teď na jednu stranu jednodušší, protože nemají velké týmy, velké fixní náklady, taky jejich mindset je vlastně předurčuje k tomu, aby uměly reagovat na změny. Budou mít ale problémy s financováním," říká Bartoš. 

Peníze mohou začínajícím projektům chybět jak od jejich investorů, tak od zákazníků, kteří budou zvažovat a odkládat své méně nutné nákupy. "Prostředí se tím ale pročistí. Bublina tu byla," připouští na adresu rozpuku mnoha nových projektů, které mírně přehřály trh. 

"Pro investory, kteří se budou rozhodovat o vstupu do nových projektů to ale mohou být zajímavé časy, řada startupů třeba jen krátkodobě ztratí na hodnotě a pro zájemce to bude příležitost pro relativně levný nákup," poznamenává Bartoš, který je spolu s Petrem Mandíkem společníkem agentury Happyend a oba jsou také hlavní hnací silou nedávno vzniklé platformy Startupbox (dříve Czech Startup Platform), které je rovněž deník E15 podporovatelem. Důležitou roli v celé platformě zastává také Michal Kardaš z Outboxers. 

Podle Bartoše důsledky pandemie nového typu koronaviru také více dopadnou na startupy, které se zaměřují na koncového zákazníka v režimu b2c. Naopak se bude dařit novým projektům v oblasti technologií, diditalizace. "Což už ostatně vidíme nyní a i naše síly jsou teď v asistenci startupům právě tímto směrem nejvíc napřeny," dodává Bartoš.

Co si v další epizodě podcastu Na první dobrou také poslechnete?

° Kdo je to Wannabe, Nápadník a startupista.

° Že chtít řešit nějaký problém je zásadní hodnota každého nového projektu, chcete-li startupu, byť donedávna a nemusí to tak platit dál, fungovaly i věci a projekty bez tohoto parametru.

° Jak se Pavel Bartoš do startupové komunity dostal a proč nechce mít vlastní startup.

Celý díl podcastu Na první dobrou si můžete přehrát ve stopě zde, nebo na profilech tohoto pořadu ve streamovacích službách Apple Podcasts, Spotify, YouRadio a dalších. 

Video placeholde
Třetí díl • E15.cz

S Pavlem Bartošem jsme pak natočili i Bonus, který má ambici vysvětlit jednoduše některé možná složitější termíny rozšířené ve startupové komunitě. Ten si můžete přehrát také zde a nebo ve výše zmíněných službách.

Video placeholde
Bonus třetí díl • E15.cz