4 podceňovaná rizika neoriginálních tonerů. Tohle před nákupem rozhodně zvažte!

Co se skrývá za zdánlivě nevinným tiskem?

Co se skrývá za zdánlivě nevinným tiskem? Zdroj: Shutterstock

Tisknete si doma nebo v práci důležité dokumenty, fotky nebo účtenky? Pak byste měli vědět, že výběr toneru nemá velký vliv pouze na kvalitu výsledného tisku, ale i na vaši bezpečnost, peněženku a životní prostředí. Možná si myslíte, že neoriginální tonery jsou stejně dobré jako ty originální a vy navíc ještě královsky ušetříte, ale opak je pravdou. Jaká rizika vám hrozí?

Co se skrývá za zdánlivě nevinným tiskem?

  1. riziko krádeže osobních dat
  2. riziko častějšího servisování tiskáren
  3. riziko vyšších nákladů za elektřinu
  4. riziko pro životní prostředí

První podceňované riziko krádeže osobních dat

Říkáte si, jak je možné, že neoriginální toner může potenciálně ohrozit vaše osobní nebo firemní data? Je to jednodušší, než si myslíte. Toner obsahuje několik součástek a patří mezi ně i mikročip a firmware, který komunikuje s tiskárnou. Neoriginální napodobeniny tonerů mohou obsahovat čipy, které jde přeprogramovat, a proto jsou zranitelné před kybernetickými útoky. Do tiskárny se kvůli tomu může dostat nebezpečný malware. Cokoliv si pak vytisknete, pošle se i hackerovi. Ten se dostane k citlivým údajům vaší firmy, zákazníkům nebo zaměstnanců. Hacker vás následně může vydírat nebo citlivá data prodá.

Co tedy můžete udělat pro ochranu dat? „Nejlepším řešením je používat originální tonery od ověřených výrobců. Mají zabezpečené čipy a firmwary, které chrání vaše data před neoprávněným přístupem,“ říká Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZ/SK ze společnosti HP Inc. Česká republika.

Druhé podceňované riziko častějšího servisování tiskáren

Neoriginální tonery nemají stejnou kvalitu jako ty originální a mohou způsobovat problémy s kompatibilitou, zanesení tiskové hlavy nebo únik inkoustu. To vede k nižší kvalitě tisku, zhoršení funkčnosti tiskárny a potřebě častějšího čištění nebo opravy. To ve finále přináší vyšší náklady na servis a spotřební materiál, ztrátu vašeho času a produktivity.

Originální tonery mají ke všemu delší životnost a umožňují tisknout více stran za nižší cenu,“ říká Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZ/SK ze společnosti HP Inc. Česká republika

Třetí podceňované riziko vyšších nákladů za elektřinu

Podle studií o napodobeninách tonerových kazet mohou neoriginální tonery spotřebovávat o 23 % více energie než originální produkty HP. To je proto, že neoriginální tonery nemají stejnou účinnost a kvalitu jako originální a vyžadují tak více energie pro zahřátí a tisk. To znamená, že s každým tiskem plýtváte elektřinou a penězi.

Na druhou stranu originální tonery HP jsou navrženy tak, aby minimalizovaly spotřebu energie a snižovaly emise CO2. „Například nová technologie tonerů HP TerraJet přináší nejudržitelnější, a zároveň nejvýkonnější kancelářský tisk, jakého kdy společnost HP dosáhla. Díky tonerům TerraJet se při tisku spotřebovává o 27 % méně energie a při jejich výrobě se používá až o 78 % méně plastů,“ říká Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZ/SK ze společnosti HP Inc. Česká republika.

Čtvrté podceňované riziko pro životní prostředí

Neoriginální tonery produkují více odpadu, emisí a spotřebovávají více zdrojů než ty originální. Podle studie na téma recyklace spotřebních materiálů v západní Evropě (InfoTrends) končí téměř všechny napodobeniny tonerových kazet v komunálním odpadu. To znamená, že tyto tonery zaplňují skládky, znečišťují půdu, vodu a ohrožují zdraví lidí i zvířat.

Společnost HP ale umožňuje bezplatnou recyklaci použitých kazet prostřednictvím recyklačního programu HP Planet Partners. Všechny kazety vrácené pomocí programu HP Planet Partners prochází vícefázovým recyklačním procesem a žádná z nich neskončí na skládce. HP také používá recyklované plasty z oceánů pro výrobu nových kazet. Přispívá tím k ochraně mořského života.

HP umožňuje bezplatnou recyklaci použitých kazet prostřednictvím recyklačního programu HP Planet PartnersHP umožňuje bezplatnou recyklaci použitých kazet prostřednictvím recyklačního programu HP Planet Partners|HP Inc Czech Republic s.r.o.

Zvolte originální tonery a buďte v klidu

Jak vidíte, používání neoriginálních tonerů není tak výhodné, jak se na první pohled zdá. Nečekejte a objednejte si originální tonery HP ještě dnes. Uvidíte, že se vám vyplatí. Budete tisknout bez starostí a s dobrým pocitem, že chráníte svá data, peněženku i planetu.

Neoriginální tonery produkují více odpadu, emisí a spotřebovávají více zdrojů než ty originálníNeoriginální tonery produkují více odpadu, emisí a spotřebovávají více zdrojů než ty originální|HP Inc Czech Republic s.r.o.

Zdroje:

  1. HP.
  2. 100 % originálních tonerových kazet HP obsahuje 1–77 % spotřebních a průmyslových recyklovaných materiálů. Nezahrnuje tonerové lahve, tonerové kazety pro tiskárny Samsung ani jiné produkty, které nejsou uvedeny. Seznam naleznete na stránce hp.com/TonerRecycledContent.
  3. Průzkum organizace Escalent zadaný společností HP pro rok 2021. Výsledky vycházejí z 297 průzkumů techniků služby HP ServiceOne, kteří mají alespoň 6 měsíců praxe v oblasti servisu tiskáren HP LaserJet používajících originální kazety společnosti HP a tonerové kazety jiných značek, které byly nainstalovány v uplynulých 12 měsících, a kteří doporučují kazety. Průzkum byl proveden ve Spojených státech amerických.  Podrobnosti naleznete na adrese escalent.co/hp/NA-Technician2021.pdf.
  4. Studie kvality vzduchu v interiérech WKI Blue Angel z roku 2022 zadaná společností HP v souladu se standardem DE-UZ 219: 22 značek tonerových kazet jiných výrobců (17 imitací a 5 repasovaných), které jsou kompatibilní s barevnou tiskárnou HP LaserJet Enterprise M553X a HP LaserJet M404dn a byly zakoupeny v oblastech EMEA, Latinské Ameriky a Severní Ameriky. Viz HP.com/go/IAQnonhpWKI2022.