5 věcí, které potřebujete vědět o půlení (halvingu) Bitcoinu

Zdroj: eToro Group Ltd

Tato událost, ke které dochází přibližně každé čtyři roky, není pouze technickým procesem; je to transformující moment, který utváří budoucnost bitcoinu.

Půlení bitcoinu vždy rezonují očekáváním mezi investory. Očekává se, že další půlení, ke kterému má dojít v roce 2024, bude mít na trh kryptoměn hluboký dopad.

Zde se zaměříme na to, co vlastně je půlení bitcoinu a jaké příležitosti vám může přinést — plus pět méně známých faktů, které odhalují dopad půlení bitcoinu na prostředí digitálních měn.

Obchodujte s bitcoiny nyní

Investování do kryptoměnových aktiv je vysoce volatilní a v některých zemích EU neregulované. Žádná ochrana spotřebitelů. Může být uplatňována daň ze zisků.

Co je půlení bitcoinu a proč je důležité

Přibližně každé čtyři roky se odměna za těžbu nových bloků bitcoinu snižuje na polovinu. Tento proces byl zabudován jako součást designu bitcoinů a jeho cílem je snížení rychlosti vytváření a uvolňování nových bitcoinů.

Půlení je zásadní pro udržení nedostatku a hodnoty bitcoinu, zajišťuje, že nikdy nebude existovat více než 21 milionů bitcoinů, a brání tomu, aby se stal deflačním aktivem.

5 věcí, které možná nevíte o půlení bitcoinu

●      Jeho historický význam: Každé minulé půlení bylo kritickým evolučním krokem ve vývoji bitcoinu (viz „Minulá půlení a jejich dopad,” níže).

●      Jeho vliv na tržní hodnotu: Po půleních často následují cenové vrcholy, což v těchto obdobích podporuje spekulace a volatilitu trhu.

●      Jeho účinek na těžaře: Půlení snižuje odměny těžařů na polovinu, což je nutí používat efektivnější metody a přemisťovat se za nižšími náklady. To vede k přetváření globálního prostředí těžby bitcoinů.

●      Jeho sociální dopad: Kromě ekonomiky je půlení bitcoinu také kulturní událostí v rámci kryptokomunity, která podněcuje debaty a buduje společný pocit vzrušení a jednoty.

●      Jeho vliv na budoucnost bitcoinu: Půlení je zásadní pro kontrolu inflace bitcoinu a jeho nedostatek, zvýšení jeho dlouhodobé hodnoty a zajištění jeho statusu digitálního ekvivalentu zlata.

Obchodujte bitcoin nyní

Investování do kryptoměnových aktiv je vysoce volatilní a v některých zemích EU neregulované. Žádná ochrana spotřebitelů. Může být uplatňována daň ze zisků.

Minulá půlení a jejich dopad

Historicky každé půlení bitcoinu vedlo ke zvýšení jeho ceny. Očekávání a snížená nabídka často vytvářely býčí náladu na trhu a představovaly jedinečnou příležitost pro investory.

Zde je shrnutí posledních tří událostí půlení bitcoinu a jejich pozorované dopady na cenu kryptoměny:

První půlení: 28. listopadu 2012

Cena před půlením: Přibližně 12 USD
Dopad po půlení: Cena začala po půlení výrazně růst, což vedlo k vrcholu kolem 1 150 USD v prosinci 2013 — téměř 100násobný nárůst.

Druhé půlení: 9. července 2016

Cena před půlením: Přibližně 650 USD
Dopad po půlení: V následujícím roce došlo k postupnému, ale konzistentnímu nárůstu ceny bitcoinu, který vyvrcholil dramatickým skokem na téměř 20 000 USD ke konci roku 2017.

Třetí půlení: 11. května 2020

Cena před půlením: Přibližně 8 600 USD
Dopad po půlení: Bitcoin po tomto půlení zaznamenal výrazný růst a v dubnu 2021 dosáhl historického maxima kolem 64 000 USD.

eToro Group Ltd

Co bude s bitcoiny dál v roce 2024

Rok 2023 byl pro bitcoin bouřlivým. S výkyvy na trhu a rostoucím přijetím do mainstreamu je „král kryptoměn“ i nadále ústředním bodem diskusí v investičním světě.

Když se blížíme k půlení bitcoinu v roce 2024, jeho kontext se od předchozích událostí půlení výrazně liší. S vyspělejším trhem, zvýšeným institucionálním zájmem a rostoucím povědomím o digitálních aktivech by dopad dalšího půlení mohl být bezprecedentním.

Čím blíže budeme k půlení v roce 2024, tím větší bude očekávání a vzrušení — celé kryptokomunity a investorů po celém světě. Budou připraveni stát se svědky napsání další kapitoly neustále se vyvíjejícího příběhu bitcoinu.

Obchodujte bitcoin nyní

Článek byl připraven ve spolupráci s eToro

Investování do kryptoměnových aktiv je vysoce volatilní a v některých zemích EU neregulované. Žádná ochrana spotřebitelů. Může být uplatňována daň ze zisků.

Toto sdělení je pouze pro informační a vzdělávací účely. Nemělo by být považováno za investiční poradenství, osobní doporučení, nabídku ani pobídku k nákupu nebo prodeji jakýchkoli finančních nástrojů. Tento materiál byl připraven bez zohlednění investičních cílů nebo finanční situace konkrétního příjemce a nebyl připraven v souladu s právními a regulačními požadavky na podporu nezávislého výzkumu. Jakékoli odkazy na minulou nebo budoucí výkonnost finančního nástroje, indexu nebo balíčku investičních produktů nejsou a neměly by být považovány za spolehlivý ukazatel budoucích výsledků. Platforma eToro neposkytuje žádné záruky a nenese žádnou odpovědnost za přesnost nebo úplnost obsahu této publikace.