Bankovní účet v kapse: Co všechno zvládnete v mobilním bankovnictví?

Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Jen těžko už si dneska dokážeme představit, že jdeme zadat platební příkaz do banky.  Většinu běžných činností spojených s účtem si vyřídíte pohodlně odkudkoli. Svou banku totiž můžete nosit v kapse díky mobilnímu bankovnictví. Podívejte se, v čem vám usnadní život a co všechno s ním zvládnete vyřídit bez návštěvy pobočky.

Rychlé ověření zůstatku i platby přes QR kód

Chcete rychle zjistit, jak je na tom váš měsíční rozpočet, za co utrácíte nejvíce a kde je naopak prostor ušetřit? Rychlým pohledem do mobilního bankovnictví si zobrazíte aktuální použitelný zůstatek, všechny provedené platby i příchozí transakce.

V mobilním bankovnictví snadno poznáte, v jaké kondici je váš běžný účet. Jak vám rostou úspory na spořicím účtu a jestli vám kolega už poslal slíbené peníze za oběd.

Užitečnou funkci představují i QR platby. Kód můžete buď oskenovat a tím si výrazně zjednodušit zadávání platby. Nemusíte totiž už vyplňovat žádné údaje. Číslo učtu, částka i případný variabilní symbol a další náležitosti aplikace automaticky vyplní za vás.

Stejně tak můžete vy sami vygenerovat QR kód, který následně nasdílíte komukoli, kdo vám má poslat peníze. Zadáte požadovanou částku a můžete připojit i poznámku. Příjemce QR kódu tak hned vidí, za co platí.

Velikou výhodou je, že pokud si například založíte účet online, mobilní bankovnictví je pro vás připravené prakticky okamžitě. Stačí si stáhnout aplikaci, přihlásit se a hned začnete využívat všechny funkce.

Zadávání trvalých příkazů a inkasa

Pokud se vám každý měsíc některé platby opakují, není nic jednoduššího než si na ně zadat trvalý příkaz nebo inkaso. Nastavíte si částku, interval, v jakém mají peníze odcházet, konec platnosti příkazu a o nic dalšího už se nemusíte starat.

V mobilním bankovnictví si navíc jednoduše všechny trvalé příkazy zobrazíte, upravíte, nastavíte nebo zrušíte.

Aby se platba z trvalého příkazu v pořádku strhla, jen si ohlídejte, že máte na účtu dostatek finančních prostředků.

Spořák, cestovko a další bankovní služby na pár kliknutí

Mobilní bankovnictví toho umí mnohem víc než jen kontrolovat váš účet. Pokud se například chystáte na dovolenou do zahraničí, jednoduše si sjednáte třeba cestovní pojištění. A to klidně i v den odjezdu. Pojištění totiž vyřídíte za pár minut a stačí k tomu několik kliknutí.

Rychle a odkudkoli si také založíte další služby – jako je třeba spořicí účet, kam si můžete ukládat volné prostředky a vytvořit si tak snadno finanční rezervu.

Pokud vaše banka nabízí například slevové programy, můžete si ho v mobilní bance jednoduše aktivovat. A čerpat buď přímo slevy u obchodníků, nebo získávat část peněz z nákupů zpět. To umožňuje například program Moneyback od České spořitelny. Každý měsíc se vám tak vrátí na účet několik stovek jen za to, že platíte kartou.