Co si vzít s sebou na výlet

Zdroj: Pexels

Chystáte se na víkendovou túru po stezkách? Plánujete výlet na horské stezky? Vyplatí se myslet na správný výběr vybavení, aby vás nezaskočilo špatné počasí. A je třeba mít na paměti několik věcí.

Za prvé, boty

Obuv je jednou z nejdůležitějších součástí vybavení každého turisty. To ví každý, kdo strávil na stezce alespoň několik hodin. Široký výběr vhodné obuvi nabízí každý dobrý outdoorový obchod. Boty by měly být pohodlné již při prvním nazutí. Pokud doma stále cítíte nepohodlí nebo mírný tlak, měli byste důkladně zvážit, zda je to správná volba.

Pexels

Drobné nepříjemnosti doma se na delší túře s největší pravděpodobností změní ve velké otlaky. Je také dobré pamatovat na to, že na celodenní túru se v nových botách nesmíte vydat hned, ale musíte si na ně zvykat postupně a nejprve překonávat kratší vzdálenosti. Na jednodušší stezky jsou ideální lehké outdoorové nebo turistické boty. Mnoho jejich komponentů pochází z turistické obuvi, takže nabízejí skvělé tlumení a dynamiku kroku. Pro horské stezky budou nutné pevnější konstrukce. Trekové boty pánské a dámské jsou určeny právě do náročnějšího terénu. Mají velmi pevný svršek a vysokou stabilitu. Pokud cestujete s velkým batohem, bude nejlepší zvolit vysoký model.

Za druhé, správné oblečení

Oblečení je nesmírně důležité pro pohodlí ve všech ročních obdobích. V létě musí být lehké a vzdušné, aby bylo zajištěno dostatečné větrání. Na podzim a na jaře je nejdůležitější ochrana před deštěm a větrem. Naopak v zimě budeme potřebovat dobře izolované oblečení, zejména pokud se chystáme do hor. Základem pro nepříznivé počasí je dobře padnoucí bunda. Nepromokavá vás ochrání před promoknutím, zatímco zateplená zajistí dostatečný tepelný komfort.

Pexels

Při výběru oblečení se vyplatí spolehnout se na zkušené značky. Například společnost The North Face bundy připravuje z nejmodernějších materiálů, které nabízejí vysokou úroveň outdoorového komfortu. Outdoorové oblečení má pohodlný střih, takže neomezuje v pohybu v náročném terénu.

Za třetí, batoh

Turistický batoh je nepostradatelným vybavením každého milovníka pěší turistiky. Na kratších cestách je to místo, kam se vejde pití, jídlo nebo bunda pro případ nepříznivého počasí. Na delších cestách se do batohu musí vejít také stan, kempingový vařič a spousta dalšího vybavení. Proto je tak důležité zvolit správný model, který zajistí maximální pohodlí během túry a rychlý přístup k potřebnému vybavení. Proto jsou i ty nejlehčí modely pro krátké výlety na stezku vybaveny dalšími kapsami na vnější straně.

Pexels

Můžete v nich nosit láhev s pitím, mapu nebo cokoli jiného, co chcete mít snadno po ruce. Uvnitř batohu jsou často menší kapsy na peněženku, doklady nebo klíče. Velké trekingové batohy mají často oddělené přihrádky na spacák síťované kapsy na mokré oblečení nebo boční popruhy pro snadné připevnění dalších zavazadel. Některé outdoorové značky se specializují na výrobu batohů. Společnost Deuter batohy vyrábí již mnoho let a její sortiment zahrnuje univerzální modely pro začínající turisty i specializované batohy pro horolezectví a mnoho dalších aktivit.