Firemní data potřebují správné zabezpečení i nepřetržitou péči

Zdroj: T-Mobile Czech Republic a.s.

Současný business pracuje s ohromným množstvím dat. Ta musejí být především uložena bezpečně, ale také dostupně a ideálně s co nejmenší energetickou náročností. A právě výstavba moderních datových center namísto přestavby již existujících budov tyto možnosti přináší.

Datové centrum DC7 společnosti T-Mobile díky modernímu řešení optimalizace energetické náročnosti umožňuje firmám snížení provozních nákladů. Každý zbytečně propálený kilowatt totiž náklady zvyšuje a ekonomická efektivita využití datového centra se vytrácí.

„Při návrhu našeho datového centra DC7 jsme na to mysleli. I proto patří mezi nejmodernější komerční datová centra u nás a nabízí nejvyšší standardy na trhu. Nyní se rozroste na plochu 3 500 m2,“ říká Zdeněk Klímek, přední expert na datová centra T-Business, divize pro firemní zákazníky společnosti T-Mobile.

Datová centra jsou základním zabezpečeným prostředím s vysokou dostupností pro provoz IT a kritické infrastruktury všech zákazníků. Aktuální dostavba nového křídla DC7 je pro společnost T-Mobile osmým projektem v této oblasti.  

Proč je zaměření na energetickou úspornost tak důležité? Není to jen módní trend?

Ani náhodou! Musíme si uvědomit, že každé datové centrum je vlastně ohromné topné těleso. Elektřina se v technologiích mění prakticky výhradně na teplo – a mluvíme o příkonech v řádu megawatt.

Uchladit takové množství energie není snadné a nese s sebou další náklady. Ideální teplota pro bezproblémový provoz je přitom aktuálně cca 22 ℃.

Jak se s tím v DC7 vyrovnáváte?

Nejlepší pochopitelně je, když se na potřebu chlazení myslí už při samotném návrhu datacentra.

Standardní datové centrum se spoléhá na klasické kompresorové chladicí jednotky. V DC7 jsme od začátku šli cestou chlazení pomocí nepřímého free coolingu. Přes dva výměníky tak co nejvíc využíváme teploty vnějšího vzduchu. Současně k dochlazování používáme dešťovou vodu.

T-Mobile Czech Republic a.s.

Díky tomu je fixní roční úroveň PUE 1,3 – standardní datová centra přitom mají PUE přes 1,5.

Co je to PUE a proč by mě jako zákazníka mělo zajímat?

Je to v podstatě efektivita datového centra, tj. poměr celkové spotřeby včetně chlazení ke spotřebě IT vybavení.

Všechny náklady se v konečném důsledku promítají do celkové ceny, což se v posledních letech ukazuje jako důležitější než kdykoli předtím.

Jak vidíte výhled do budoucnosti?

Chceme se zaměřit na stále vyšší využití obnovitelných zdrojů, kdy zájemcům pak pochopitelně poskytneme i příslušný certifikát. Plánujeme vlastní fotovoltaiku nebo využití zbytkového tepla v navazujících provozech. Uvažujeme třeba i o zeleném zemědělství.

V současnosti jsme rozeběhli výstavbu druhého křídla datového centra, jeho kapacitu tak zdvojnásobíme. Celkem tak bude k dispozici 8 datových sálů po 350 m2, s celkovou kapacitou přes 1200 racků.

To se bavíme o impozantních číslech.

Ano! Počítáme s celkovým odběrem až 8 MW. Když vidíte naše podpůrné technologie, vzbuzují svou velikostí respekt.

A nejde jen o samotné chlazení. Vezměte si energetické rozvody se dvěma nezávislými větvemi, každá z nich se zálohou UPS a patřičně dimenzovanými dieselagregáty, k tomu přiměřená zásoba pohonných hmot a vyspělé hasicí systémy, které ani při spuštění provoz datového centra neohrozí…

A lidi, kteří se o provoz starají.

Samozřejmě. Neumím si představit, že by někdo z vlastních zdrojů stavěl kvalifikovanou podporu pro správu dat v režimu třísměnného provozu. K dispozici jsou neustále nejen vyškolení technici, ale třeba i ostraha a další profese.

Vše samozřejmě v pravidelných intervalech testujeme, takže máme jistotu, že zvládneme i takové situace, jako byl výpadek chodovské rozvodny. Tehdy byla půlka Prahy bez proudu, nejezdilo metro ani tramvaje. Naše datové centrum se nezastavilo ani na sekundu.

T-Business je součást společnosti T-Mobile, která se specializuje na digitální řešení pro firemní klientelu.  Společnostem všech velikostí nabízí konzultaci, jak pomocí moderních technologií zvýšit efektivitu jejich podnikání.