Investovat do nemovitostí můžete již od 500 Kč. Navíc udržitelně a bez starostí

Zdroj: Sypeto CZ a.s.

Každý měsíc investujete pár stovek. Nebo jednou ročně částku, kterou zrovna nepotřebujete a která vám jednou zajistí pohodovější penzi. V obou případech získáte slušný výnos. A o nic se nemusíte starat. Na český trh vstoupila nová platforma, která navíc cílí na udržitelné developerské projekty.

Fintechové platformy se staly důležitým hráčem moderního finančního ekosystému. Umožňují efektivně zhodnotit peníze, jednoduše spravovat své finance, zvyšovat finanční gramotnost a podporovat ekonomický růst. Nová platforma sype.to, která právě vstoupila na český trh, na to navíc jde v souladu s ekologií.

Obnova jako investice

Sype.to se mimo jiné specializuje na rekonstrukci a obnovu starých nevyužívaných objektů. Jednou z klíčových osob, které za platformou stojí, je Šimon Vorel, spolumajitel skupiny Českomoravská unie a ostřílený investor. Léta buduje vlastní realitní portfolio, trhu rozumí jako málokdo a skrze sype.to umožňuje komukoliv investovat do svých developerských projektů – třeba do rekonstrukcí menších obchodních domů, v nichž sídlí například prodejny řetězce Hruška.

„Všechny nemovitosti, do kterých mohou zájemci aktuálně investovat, jsou naše a nevázne na nich žádný dluh,“ vysvětluje CEO sype.to Petr Rys, který stál u vzniku platformy. Sype.to by chtělo v budoucnu nabízet i projekty dalších developerů, ale vždy s důrazem na udržitelnost a urbanismus. „Chceme podporovat primárně projekty, které se věnují obnově stávajících nemovitostí. Cílíme na mladé začínající investory a věříme, že jim tento náš záměr bude dávat smysl.“

Aktuálně se tedy nejedná o klasický crowdfunding, ale služba je založena na participaci v již poskytnutém úvěru se zajištěním.

I s malou částkou lze postupně zbohatnout

Mladí investoři mohou díky sype.to dosáhnout na zajímavý výnos, aktuálně kolem 10 až 12 %. Minimální výše investice je pouhých 500 Kč, horní hranice je neomezená. Když investují měsíčně 2000 Kč a reinvestují úrok za každý měsíc, po 12 měsících budou mít při složeném úročení a při úrokové sazbě 12 % p. a. výnos 1365 Kč. Vše se navíc vyřídí online: založení účtu, ověření identity, vklad peněz do virtuální peněženky i výběr projektu. Pokud chce investor pouze zhodnotit své peníze, o nic víc se starat nemusí.

Sype.to chce ale začínající investory i vzdělávat. A to prostřednictvím článků, postů na sociálních sítích a podcastu sypetalk. „Zvyšování finanční gramotnosti je důležité pro celou společnost. Lidé tak mohou lépe plánovat svou budoucnost a rozumět svým financím,“ konstatuje Petr Rys. Investoři najdou na webu i kalkulačku, kde si mohou spočítat, kolik jim investice vydělá.

Pokud začnou lidé investovat včas, byť s nižšími částkami, mohou se zabezpečit na stáří. „Díky Sype.to si i s malým kapitálem mohou tvořit finanční rezervu, navíc s pozitivními dopady na životní prostředí a urbanismus. Když začnete ve dvaceti, v pětašedesáti už budete mít slušný kapitál,“ uzavírá Petr Rys.