Za teplo můžete ušetřit i dnes

Zdroj: Depositphotos.com

Od nového roku máme zastropované ceny energií. I tak se pro všechny odběratele platby za energie citelně zvýšily. Pražská energetika (PRE) se situací na trhu neustále zabývá a společně se svými specialisty navrhuje svým zákazníkům ta nejúspornější řešení. Kromě dodávky elektřiny a plynu se soustředí i na pomoc s výběrem vytápění.

Problém vyšších účtů se velmi často odvíjí od nevhodného způsobu vytápění. „Právě to, čím domácnost topí, ovlivňuje její celkové náklady na teplo. Jistě stojí za to zvážit, jestli ve svém bytě či domě využíváte správné tepelné zařízení,“ radí Martin Křenek z Centra služeb PRE.

Leckdo určitě namítne, že investice do nového zařízení může být drahá a nevyplatí se. Naopak. Právě při dnešních vysokých cenách energií je návratnost mnohem rychlejší.

Pojďme se nyní podívat, jaké možnosti vytápění se vůbec nabízí.

Tepelné čerpadlo

V posledních letech asi nejoblíbenější úsporný a zároveň ekologický způsob vytápění, navíc s dlouhodobou životností zařízení. A právě s tepelným čerpadlem dokážete třeba oproti elektrickému vytápění ušetřit až 60 % nákladů. Instalací získáváte také výhodnější distribuční sazbu. Nejrozšířenější variantou je tepelné čerpadlo vzduch–voda čerpající energii z venkovního vzduchu. Získané teplo se následně využívá jak pro vytápění domu, tak pro ohřev vody. Výhodou jsou bezesporu také minimální náklady na údržbu a nenáročná obsluha. Navíc lze při splnění daných podmínek čerpat dotaci.

Elektrický kotel

Jaké plusy má topení a ohřev vody na elektřinu? Rozhodně nízké pořizovací náklady na zařízení, vysokou účinnost a jednoduchý, téměř bezúdržbový provoz bez povinnosti pravidelných placených revizí. S elektrokotlem šetříte i díky výhodnější distribuční sazbě s 20hodinovým nízkým tarifem. PRE doporučuje bezemisní elektrické kotle například domácnostem, kde řeší výměnu dosluhujícího atmosférického plynového kotle s nutností nově vyvložkovat komín. Tyto náklady s elektrickým kotlem odpadají.

Akumulační kamna

Doslova renesanci zažívá i tento rychlý a vysoce účinný zdroj tepla. Díky dnešním technologicky vyspělým zařízením uspoříte oproti starým akumulačkám až 20 % energie. Umístit si je můžete jak na podlahu, tak i na stěnu, samozřejmě bez potřeby komínu. Nízké náklady na instalaci zaručeně potěší každý rodinný rozpočet.

Chytré termostatické hlavice

Pokud máte doma ústřední topení, můžete na svých radiátorech vyměnit stávající radiátorové hlavice za nové termostatické s řídící jednotkou. Tyto bezdrátové hlavice jednoduše nainstalujete na své radiátory a regulaci teploty v jednotlivých místnostech ovládáte přes mobilní aplikaci. Nastavíte si denní plán nebo využijete automatický program. Ale nebojte, manuální snížení či zvýšení teploty v místnosti je také možné. Ovládání je tedy zcela jednoduché a za minimální pořizovací náklady v řádu několika tisíc korun a bez jakýchkoli technických nebo stavebních úprav můžete ovlivnit ještě letošní topnou sezónu a snížit náklady na teplo až o 30 %, což garantují sami výrobci.

„Společnost PRE si plně uvědomuje citlivost tématu kolem energií, proto u nás nabízíme všem zákazníkům odborné poradenství na míru. Vždy se snažíme přijít s nejefektivnějším technickým řešením. Navíc zajišťujeme kompletní servis na klíč, od prvotní prohlídky prostoru až po instalaci tepelného zařízení. Abychom vyšli opravdu všem zákazníkům vstříc, umíme zajistit také výhodné podmínky financování. Zkrátka víme, jak nejlépe každému pomoci ušetřit za teplo i ohřev vody,“ dodává na závěr Martin Křenek.

Nabídka tepelných zařízení od PRE zahrnuje také plynové kondenzační kotle, často poptávané přímotopy, stále oblíbenější olejové radiátory nebo elektrické krby. Také tyto zdroje tepla představují v určitých případech efektivní řešení, které pomáhá snížit výdaje.

Chcete-li ušetřit na vytápění, navštivte Centrum služeb PRE, Jungmannova 747/28, kde vám rádi a ochotně poradí.