Na ostravský Arcelor padá stín recese

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku Zdroj: E15 Petr Horky

Evropská poptávka po oceli klesá a její největší výrobce ArcelorMittal omezuje výrobu nebo rovnou zavírá celé hutě. Naposledy v pátek společnost oznámila, že dočasně odstaví jednu z vysokých pecí v polském městě Dabrowa Gornicza. V Ostravských ocelárnách se zatím zavírat nemá, zdejší zaměstnanci ale mají strach z chystané restrukturalizace. Její součástí je i vybudování nového centra pro východní Evropu v Polsku.

Páteční ráno v kunčické ocelárně Mittal je mrazivé, ale slunečné. Mezi syčícími trubkami a šedivými budovami aglomerace sever se proplétají dva lesklé autobusy plné novinářů, o něco později dorazí i limuzína s ministrem životního prostředí. Přijede také slovinský eurokomisař pro ekologii. Ti všichni se sjeli do Ostravy kvůli odprášení. Je to velká sláva, nový „obří vysavač“ za miliardu korun se stavěl přes dva roky. Má snížit množství prachu, který otravuje vzduch hlavně přilehlým obcím Bartovice a Radvanice. Na odprášení se došli podívat i místní zaměstnanci. V montérkách přihlížejí ze zadních řad a tleskají řediteli Augustinu Kochuparampilovi.

„Moc to Bartovicím a Radvanicím přeji a teď budu hlavně sledovat, jak se provoz toho zařízení projeví na zátěži v Ostravě,“ říká Leopold Laskovský, jenž v ostravských ocelárnách pracuje už 43 let. Když ale přijde řeč na budoucnost, Laskovský už tak optimistický není. On a další odboráři před několika dny ustavili krizový štáb. V celém Mittalu i v jeho ostravské dceři se dějí velké změny a nikdo přesně neví, co přinesou.

První věc, která zaměstnance zneklidňuje, je výměna na postu generálního ředitele v ArcelorMittalu Ostrava. Dosavadního šéfa, jímž je mezi místními oblíbený Augustine Kochuparampil, příští týden vystřídá Tapas Rajderkar. Ostravská ocelárna zároveň přejde do jiné divize. Dosud byla v divizi pro dlouhé výrobky, kterou vedl Kochuparampil, nyní přejde do divize pro ploché výrobky, již vede šéf polských hutí Sanjay Samaddar. „Nám z toho vychází, že naše huť může být při rozhodování znevýhodňována například oproti Polsku,“ říká Laskovský.

Dosluhující šéf kunčických hutí s úsměvem kroutí hlavou. „Pro zaměstnance se tím nic nemění. Akcionáře zajímá, kde je přidaná hodnota. Akcionář nemá zvláštní zálibu v Polsku nebo v Česku,“ vysvětluje. Spojení polských a českých hutí do jednoho celku by mělo vést ke „sdílení těch nejlepších postupů“ a díky tomu ke snížení nákladů. Připouští ale, že regionální centrum ArcelorMittalu bude v Polsku, ne v Ostravě.

„Mám tohle místo tak rád, že jsem se rozhodl dál fyzicky bydlet v Ostravě. Teď se snažíme vytvořit společnou centrální kancelář pro dlouhé výrobky a ploché výrobky pro region východ v Polsku. Jelikož tam budeme mít regionální kancelář, tak tam asi budu trávit pár dní, ale moje srdce je tady,“ uvedl Kochuparampil pro deník E15.

Vývoj cen válcované oceliVývoj cen válcované oceli|bloomberg

Jestli se na něčem shodnou jak vedení koncernu, tak management ostravské huti i odboráři, pak je to strach z recese. Poptávka po oceli v Evropě klesá a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku. „My tady vnímáme poměrně silné náznaky recese,“ říká ředitel pro vnější vztahy ArcelorMittalu Ostrava Jan Rafaj. „Pokud nastane recese, jednotky musí omezit výrobu a přizpůsobit se poptávce na trhu,“ dodává. Podobně mluví i Kochuparampil.

Podle Laskovského, který vede odbory na koksovně, už recese začala. „Ani prognózy nevypadají vůbec dobře. Optimisté říkají, že by k nějakému zlepšení mohlo dojít ve druhém pololetí příštího roku. Ty negativnější odhady jsou, že by mohl nastat obrat až v roce 2014, někteří říkají až 2015,“ uzavírá Laskovský.

Výměna. Mezi místními oblíbeného Augustina Kochuparampila (na snímku) vystřídá příští týden v čele ArcelorMittalu Ostrava Tapas RajderkarVýměna. Mezi místními oblíbeného Augustina Kochuparampila (na snímku) vystřídá příští týden v čele ArcelorMittalu Ostrava Tapas Rajderkar|E15 Petr Horky

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.