Reportáž: Makáme, makáme. Jen žádné zdržování

Centrum pohybové medicíny na pražském Chodově se na sněm ANO pečlivě chystalo. Přesto hned v úvodu, kdy zazněla státní hymna, zkolabovala technika

Centrum pohybové medicíny na pražském Chodově se na sněm ANO pečlivě chystalo. Přesto hned v úvodu, kdy zazněla státní hymna, zkolabovala technika Zdroj: Tomas Novak, Euro

Šunka dobrá, všechno dobré, hlásá nápis na dodávce Kosteleckých uzenin. Ta parkuje u budovy Centra pohybové medicíny na pražském Chodově, kde se koná v pořadí třetí sněm ANO. Masokombinát i centrum patří Agrofertu, jehož sídlo leží o pár desítek metrů dál. A hned naproti přes ulici má hnutí Andreje Babiše hlavní kancelář. Všechno je pěkně pohromadě.

Reklamní slogan na dodávce bezděčně předznamenává průběh partajní akce. Když je dobrý předseda, všechno dobře dopadne. Tedy tak, jak si předseda představuje. Program dobře fungující hlasovací mašiny nejenže nenabral skluz, ale zrychlil. Fakt, že tentokrát chyběla tygří mláďata či opulentní raut, to nezpůsobil. ANO funguje jako firma, kde se nevedou zbytečné řeči.

Na sněmu chyběla i Babišova družka Monika. Asi proto se Babiš rodině hned v úvodu omluvil. Mrzí ho, že na ni nemá čas. Kandidovat se mu moc nechce. Jenže nikdo vhodnější, kdo by napravil škody napáchané „politickými kariéristy a prospěcháři“, není na obzoru.

„Proč to ten Babiš dělá? Chce ovládnout tento stát? Buduje si nějaký pomník?“ klade řečnické otázky. „Kdyby klasické strany fungovaly, tak bych teď hrál tenis. Cílem ANO je naslouchat lidem a prosazovat to, co je pro zemi dobré. Naše heslo je nelhat, nekrást a pracovat,“ zdůrazňuje.

Jak říká Gott

Babiš nemá soupeře. Navzdory opakovanému naléhání moderátora sněmu, ministra životního prostředí Richarda Brabce, se nenajde nikdo, kdo by se na cokoli zeptal. Prostě se o ničem nediskutuje. Za patnáct minut má volební komise sečteno. Babiš získal 186 hlasů ze 186 platných lístků. „Jak říká Karel Gott: Tohle jsem fakt nečekal,“ komentuje staronový předseda výsledek.

„Blahopřeji ke zvolení. Ale proč jen sto procent hlasů?“ uštěpačně vzkazuje přes Twitter sociálnědemokratický šéf rezortu zdravotnictví Svatopluk Němeček. Z vládní garnitury je právě on nejčastěji terčem Babišových útoků.

Zřejmě proto, aby dodržel jakýsi nepsaný rituál hlásající odpor ke všemu, co zavání tradičním pojetím politiky, o kandidaturu příliš nestojí ani „agroferťák“ Jaroslav Faltýnek. V projevu slibuje zlepšení komunikace. „Tady cítím minusy. Pokud byste někdy měli pocit, že něco dělám blbě nebo říkám blbosti, tak mi to řekněte,“ prosí delegáty. Ani Faltýnkovi se nikdo neosmělí položit otázku. Dostane 153 hlasů.

Radostná zvěst

Snad natruc přepečlivé přípravě se úplně všechno nedařilo tak, jak mělo. Hned v úvodu sněmu, kdy zazněla státní hymna, zkolabovala technika. Zástupci médií to vůbec měli poněkud komplikované. Do sálu za delegáty nemohli, ochranka je tam nepustila. Sledovat dění bylo možné buď z galerie nad sálem, nebo v kavárně. Tam ale vypadávala Wi-Fi i televizní přenos.

Méně hladce než hlasování o dvou hlavních tvářích hnutí dopadla volba řadových místopředsedů. O posledním, čtvrtém, se rozhodlo až ve třetím kole. To už ale asi dvě hodiny svítila na budově Centra pohybové medicíny červená bublina s nápisem: Máme předsedu.