V Los Angeles roste rodinný dům za půl miliardy dolarů

Stavba nejdražšího domu světa

Stavba nejdražšího domu světa Zdroj: Craft Guard Insurance

Luxusní čtvrti Los Angeles se v posledním roce dostaly do hledáčku největších boháčů světa. Vyrůstá tu mimo jiné i sídlo, jehož velikost je srovnatelná s Bílým domem. Jeho kupec se však zatím hledá, a navíc stavba naráží na odpor místních. Budoucí majitel domu na adrese 944 Airole Way ve slepé ulici nad vyhlášenou enklávou Bel Air si pravděpodobně nebude na nedostatek prostoru stěžovat.

„Projekt bude mít celkem 112 tisíc čtverečních stop,“ říká mi stavbyvedoucí, který se představil jako Jorge. Latinskoamerického původu jsou také všichni stavební dělníci, kterých napočítám na dvě desítky. Ti se v době mé návštěvy srocují na oběd kolem přívěsu prodávajícího tacos a burritos.

Podle záznamů stavebního úřadu bude na 944 Airole Way stát centrální stavba o výměře 6900 metrů čtverečních a tři menší domy.

36 kurtů

Celková výměra 10 400 metrů čtverečních je srovnatelná s Bílým domem – sídlem amerického prezidenta – kde sídlí velká část prezidentské administrativy. Stejnou plochu zabere 36 tenisových kurtů anebo 1,5 fotbalového hřiště. Stejně tak šokující je i cena. Developer Nile Niami doufá, že až bude dům na sklonku příštího roku dokončen, najde kupce s dostatečně hlubokými kapsami, který za nové sídlo zaplatí požadovanou půlmiliardu dolarů (kolem 12 miliard korun).

Ještě loni v březnu, když se v Los Angeles prodalo sídlo Fleur de Lys v sousedním Holmby Hills za 102 milionů dolarů (2,4 miliardy korun), se mluvilo o milníku. Fleur de Lys byl nazýván notoricky neprodejným domem. Na trhu byl několik let a prodávající musel nakonec z požadované ceny slevit 23 milionů dolarů.

Dosud nejvyšší částku 102 milionů dolarů stál dům Fleur de Lys na Holmby Hills

Na adrese 944 Airole Way, kde na 1,6hektarovém pozemku již rok panuje čilý stavební ruch, vyroste nemovitost s bizarními prvky jako je pokoj, kde tři stěny a strop tvoří akvárium s tropickými medúzami, bazén (jeden z celkových čtyř) na terase hlavní ložnice, která bude mít 500 metrů čtverečních, či soukromé kino, za jehož velikost by se nemusela stydět ani většina veřejných biografů.

Sousedův trávník

Navzdory takovému vybavení bude možná budoucí majitel závistivě hledět na sousedův domek. Na vedlejším kopci na 2,4hektarovém pozemku již stavaři betonují základy rezidence o 8800 metrech čtverečních. Realitní makléř Drew Fenton z kanceláře Hilton & Hyland prodávající 944 Airole Way tvrdí, že vedlejší pozemek patří katarské královské rodině.

Místní média uvedla, že na výstavbu pro Katarce osobně dohlíží Thomas Barrack, šéf Colony Capital, což je jeden z největších světových private equity fondů. Colony Capital spolupracoval s katarským suverénním fondem na řadě obchodů v posledních letech. Zdá se, že finančníci mohou na oplátku za katarskou šlechtu zaplatit podlahářům.

Buldozery a jeřáby jsou k vidění také na nedalekém Park Bel Air – 4,5hektarovém pozemku, kde dříve stálo devět rodinných domků. Nyní na místě vyrostou tři rezidence o velikosti 5200 až 5700 metrů čtverečních. Rostoucím výměrám odpovídají rostoucí ceny.

Projekt domu za půl miliardy dolarůProjekt domu za půl miliardy dolarůProjekt domu za půl miliardy dolarů|Craft Guard Insurance

Ještě před pěti lety se na losangeleském platinovém trianglu, jak se přezdívá oblasti pokrývající Beverly Hills, Bel Air a Holmby Hills, neprodala jediná nemovitost za více než 20 milionů dolarů. Loni se jich za tuto cenu prodaly již tři desítky, což bylo dvakrát více než v roce 2013. Vyplývá to z realitního systému MLS. Letos se již dvanáct nemovitostí prodalo za více než 30 milionů dolarů.

Růst cen v Los Angeles může vést k závěru, že jde o důsledek stále větší síly Silicon Valley a přesunu ekonomické síly Spojených států na západní pobřeží. Podle dat společnosti Savills jsou ale příčiny spíše jinde. Efekt nákupů internetových miliardářů se zdá být omezen na San Francisco a blízké okolí.

Realitní kancelář Westside Estate Agency nedávno uvedla, že ačkoli letos prodala 26 nemovitostí s cenou nad 20 milionů dolarů, Američanů bylo z nakupujících jen 19 a z technologického byznysu pocházelo bohatství jen čtyř z nich.

S Američany čas neztrácím

Nile Niami, bývalý filmový producent a spekulativní realitní developer, který stojí za projektem 944 Airole Way, se s americkými investory ani neobtěžuje. „Moji klienti jsou především z Blízkého východu a Číny,“ řekl agentuře Bloomberg.
Čínští boháči se snaží ochránit svůj majetek, který doma oslabováním jüanu ztrácí hodnotu. Los Angeles jim vyhovuje svým klimatem a relativní dostupností. Let z Číny do Los Angeles je zhruba o tři hodiny kratší než do New Yorku. Kupec pro nejdražší nemovitost v historii se však stále hledá.

Ne všichni jsou zvýšeným zájmem o drahé nemovitosti v luxusních čtvrtích Los Angeles nadšení. V Bel Air mají místní aktivisté na hony daleko k nespokojeným studentům. Asociace vlastníků v Bel Air se schází v Country Clubu, což je jeden z nejprestižnějších golfových klubů na světě.

Aktivistům vadí například zvýšený silniční provoz kvůli stavbám, který podle rezidentů narušuje poklidnou atmosféru Bel Air. Asociace v březnu získala od losangeleské radnice moratorium na takzvané super sklepy, kterými se zvětšoval prostor domů výstavbou v podzemí. Po minimálně dva roky bude moratorium omezovat objem zeminy, kterou lze vytěžit na každém pozemku.

Projekt domu za půl miliardy dolarůProjekt domu za půl miliardy dolarůProjekt domu za půl miliardy dolarů|Craft Guard Insurance

Niamiho plán utržit půl miliardy za jednu nemovitost se zdá ambiciózní. Navzdory skutečnosti, že má s výstavbou spekulativních nemovitostí bohaté zkušenosti. Niami, který například produkoval film Patriot se Stevenen Seagalem, prodal loni v září dům rapperovi Seanu P. Diddymu za 40 milionů dolarů.

V prosinci pak od Niamiho koupil dům za 70 milionů dolarů Markus Persson – tvůrce hry Minecraft, který svoji firmu Mojang loni prodal Microsoftu. Půl miliardy dolarů se ale zdá i při Niamiho prodejních schopnostech hodně. Průměrná cena nemovitostí prodaných v Bel Air-Holmby Hills v prvním pololetí byla 5,3 milionu dolarů. To je o 27 procent méně než o rok dříve.

„Jsem k jeho plánu skeptický. Mojí první reakcí byl smích, ale žijeme v bizarním světě a nové rekordy se lámou každou chvíli,“ řekl deníku E15 Eduardo Bravo, realitní makléř losangeleské kanceláře Collective. Jisté je, že obchodu nebude bránit požadavek na více úložného prostoru. Pokoj, který je již dokončen a bude sloužit jen k uskladnění kabelek, měří 35 metrů čtverečních.

Ceny domů v Los Angeles /ve 3. čtvrtletí 2015 v dolarech/
oblastprůměrná prodejní cenacena za metr čtvereční
Bel Air2 650 1119115
Pacific Palisades2 623 88514 680
Beverly Hills2 329 7228140
La Brea2 211 16611 640
Brentwood2 023 9378880

Pramen: trulia.com