Automobilky byly v problémech už před koronavirem

Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář

Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář Zdroj: deník E15 Michael Tomeš

Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář
Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář
Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář
Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář
Místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář
10
Fotogalerie

Skupina MTX Group miliardáře Petra Otavy má na letošní rok velké plány. Chce získat licenci obchodníka s cennými papíry pro svou firmu MTX Capital Services a následně se stát členem londýnské komoditní burzy. A chce i nakupovat. „Pořád hledáme příležitosti, jak akvizičně rozvíjet zpracování hliníku do obalů a s tím spojených polotovarů,“ říká místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář.

Koronavirová pandemie v minulém roce způsobila nejhlubší propad světové ekonomiky za desítky let. Jak to ovlivní skupinu MTX Group?

Skupina je dobře diverzifikovaná, takže dopad pandemie nebude žádné drama. Nejtěžší období bylo květen a červen kvůli zastavení automobilového průmyslu. Na něm jsme částečně závislí. I v tak jsme však konkurenceschopní a případný ekonomický výkyv jsme schopni zvládnout. Nicméně dopad se bude pohybovat okolo deseti až patnácti procent.

Je to nyní lepší než loni na jaře, přestože je zde druhá vlna nákazy?

Na jaře se všichni báli a zůstávali doma, takže situace ve fabrikách byla složitější. Nyní je míra nemocnosti jen mírně zvýšená. Ve skupině se pohybujeme okolo třiceti nakažených, z nichž je většina už vyléčená. V první vlně jsme neměli ani jeden případ.

Zmínil jste patnáctiprocentní pokles. To se jedná o tržby?

Jde o snížení objemu prodeje, tím tržeb, a z toho důvodu i zisku. Předloni jsme měli nekonsolidované tržby přes 42 miliard korun. Za rok 2020 budou o deset až patnáct procent nižší. V našem případě jsou tržby nejvíce ovlivněny změnou cen komodit. Tyto výkyvy se však neprojevují v ziskovosti.

V roce 2019 vám mírně klesl provozní zisk na dvě miliardy korun z 2,1 miliardy v roce 2018. Jaké budou výsledky skupiny za uplynulý rok?

EBITDA byla předloni skutečně okolo dvou miliard. Za loňský rok to bude o zmíněných deset až patnáct procent méně. Ukázalo se však, že jsme dobře diverzifikovaní mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími z pohledu komodit i z pohledu trhů, na které dodáváme.

Jsme díky tomu odolnější vůči ekonomickým výkyvům. Nemalý podíl na tržbách a ziscích mají obaly, kterým se v době koronakrize dařilo velice dobře, a to hlavně těm pro potraviny a farmacii. Obalářský průmysl funguje anticyklicky oproti automobilovému průmyslu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!