Babiš uplácí své voliče, opozice se proti němu a Zemanovi musí spojit, říká šéf STAN Vít Rakušan

Video placeholde

Zkomplikovat povolební situaci Andreji Babišovi, zastavit mocenské duo Babiš-Zeman nebo přijít s vhodným kandidátem na prezidenta. Tyto a další cíle si nastavil šéf Strarostů a nezávislých Vít Rakušan. V rozhovoru pro pořad Prostor X dále uvádí, že opoziční strany, tedy STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, už pracují na základech možné spolupráce. Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana připravují programový základ, na kterém se shodnou. Pro Rakušana je spojení sil s dalšími subjekty prioritou a říká, že na místě už jsou i odvážnější řešení.

Musíme říct, že jsme schopni se dohodnout na daních, změně vzdělávání a reformách sociálního systému, říká o opoziční spolupráci Rakušan. Udělá vše pro to, aby nějaké spojení vzniklo. Ohledně sbližování s TOP 09 se prý čeká na výsledek jejich sněmu. Shoda je prý možná i na jednom prezidentském kandidátovi, kterého teď s dalšími stranami hledají. Ve hře by mohl být generál Pavel, ale třeba taky senátoři Fischer, Bek nebo Drahoš.

Lidé, kteří vyrostli za minulého režimu, z většiny věří tomu, kdo jim něco dá hned teď, míní o růstu preferencí hnutí ANO Rakušan. Babiš to podle něj dělá šikovně, ale ve výsledku lidem lže a kupuje si je. Zdůrazňuje taky premiérovu pracovitost a lovení třeba mezi voliči SPD, o které by prý Starostové ani nestáli. Nebudeme lidem stavět vzdušné zámky, dodává.

Cítím se být krácen na svých právech, vláda porušila zákon, říká o projednávání daňového balíčku ve sněmovně Rakušan. Je proto pro podání ústavní stížnosti. Vláda se podle něj odmítla bavit i o pozměňovacích návrzích, které měly napravit ty zásadní chyby, jako je třeba nezvýšení zdanění hracích automatů. Rakušan přitom připouští, že obstrukční taktika možná na lidi nefunguje.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>