Bělobrádkův odchod je dobrý krok, říká Čunek

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: ČTK

Lidovec Jiří Čunek obhájil post senátora už v prvním kole, když získal více než 51 procent hlasů. Díky přesvědčivému vítězství má v KDU-ČSL silné postavení a v březnu by se mohl ucházet o předsednické křeslo. O to se naopak už dále nebude ucházet dosavadní předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Co říkáte na výsledek voleb? Mohl být lepší?

Čekal jsem je lepší, asi jako my všichni. Čekali jsme, že budeme mít minimálně čtyři nové senátory včetně mě samozřejmě.

Co to znamená pro vás? Pavel Bělobrádek oznámil, že už nebude obhajovat křeslo předsedy strany. Otevírá se vám cesta k tomu, abyste se stal předsedou KDU-ČSL?

Cesta k tomu, aby se někdo stal předsedou KDU-ČSL se otevírá každý volební sjezd, takže takový problém to není. Ono se tak nějak často říká, že jsem minule kandidoval a neuspěl, ale ona je to pravda jen napůl. Minule jsem kandidoval jen proto, abych mohl mít dlouhý proslov a taky jsem kolegům řekl, že nekandiduji, ale chci jim sdělit jak dosahovat dobrých výsledků a co pro to dělat a to se za dvě minuty nedá. Jako prostý účastník sjezdu jsem toho nemohl dosáhnout, šlo to jen prostřednictvím té kandidatury.

Oceňujete, že Pavel Bělobrádek ve funkci skončí?

Podle mě udělal dobře. On to tedy oznámil ještě před koncem voleb, takže byl rozhodnutý už dlouho. Musím ale říct, že ho obdivuji, že s roztroušenou sklerózou byl takto dlouho v tak vypjaté funkci. Nyní zvážil, že se strana nepohybuje dopředu. Myslím, že je to dobrý krok.

Takže budete kandidovat na předsedu, když víte, jak dosahovat dobrých výsledků?

Já všem říkám, že na to bude čas se ptát až v únoru příštího roku.

Ale promýšlíte to.

Já to nevylučuji, ale čas toho sdělení ještě nepřišel.