Pithart: Volby byly směsí mírného optimismu a zmaru. Odsuzovat mimopražské voliče nelze

Video placeholde

Popis České republiky v současné chvíli nezní z úst bývalého premiéra a prvního předsedy Senátu Petra Pitharta příliš příznivě. Zem vidí rozdělenou na dvě části. Prahu, kde prý situace vypadá dobře, a zbytek, kde politici zklamali a nejchudší obyvatelé už to vzdali. Podle Pitharta tak vzniká nebezpečná propast mezi hlavním městem a venkovem, která povede ke zlostem, vztekům a napětí. 

Petr Pithart nicméně nesouhlasí s odsudky mimopražských voličů. Tvrdí, že je třeba s nimi mluvit, jako to dělal on, když byl ještě senátor. Několikrát prý dostal málem přes ústa. Lidé podle něj mají pocit, že se na ně zapomnělo. Neudělali přitom vůbec nic špatně. Expremiér viní nezkrotnou globalizaci a rychlé změny, které jim politici neumí vysvětlit. Lidé se tak už na velkou politiku nespoléhají, a i proto volí tak, jak volí.

Problém je i centralizace moci v Praze a málo rozvinuté regiony. Politici to už berou jako samozřejmosti. Lidé přitom nepřirozené rozdělení země do krajů podle Pitharta stále pociťují a absurdní hranice je bolí. Jde prý o výsledek kšeftování, který už je asi nezvratný. Zdůrazňuje, že i prezident Zeman přiznal, že reforma správního uspořádání byla největší chyba jeho někdejší vlády.


Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>