Do druhého kola se dostanu, říká prezidentská kandidátka Danuše Nerudová

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová
3
Fotogalerie

Ekonomka Danuše Nerudová se chce stát první českou prezidentkou. „Co nám tady v posledních letech chybělo, je nadstranický a v některých oblastech apolitický prezident. Posledních deset let jsme viděli, jak to vypadá, když prezident není nezávislý,“ říká. 

Už máte svůj obytný vůz, kterým budete objíždět celé Česko včetně malých vesnic?

Ne, svůj obytný vůz nemám.

A jak chcete docílit toho, aby vás lidé znali napříč celou republikou?

Jdu cestou osobní a kontaktní kampaně. Setkávat se s lidmi mě nabíjí. Ráda naslouchám jejich příběhům. Vztah politiků s občany musí být založen na důvěře, ochotě politiků být mezi lidmi a zájmu o všechny občany. A je taky pravda, že politiků, kteří jezdí do regionů pouze před volbami, a následně, když jsou zvoleni, na ty regiony zapomenou, tak těch je bohužel celá řada. Navíc jsou regiony, do kterých politici v podstatě nejezdí.

Tématu venkova se věnuji nejen ve své profesi dlouhodobě. Během covidu, když jsem byla součástí skupiny Koronerv, jsem například upozorňovala, že tehdejší ekonomickou krizi ani tak nevyřeší něco na způsob konceptu „smart cities“, jako spíše „smart villages“. Potřebujeme chytrý venkov, kde jsou dostupné služby a lidem se tam daří. Náš venkov musí být tak říkajíc na palubě. Ostatně většina populace žije na venkově, a nikoli ve velkých městech.

Dokud toto politici nepochopí, lidé na venkově budou mít oprávněný dojem, že nejsou slyšeni. I z pozice rektorky zemědělské a lesnické univerzity dlouhodobě upozorňuji, že musíme například změnit hospodaření v krajině, že musíme zavést komplexní hospodaření, že se musíme naučit pracovat s vodou, a to jednoduše proto, že v celé řadě míst voda prostě není.

Videoprůvodce: Vše, co potřebujete vědět o prezidentských volbách

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub

Zrovna tak už roky upozorňuji na klesající kvalitu půdy – musíme zmenšit výměry, na kterých se hospodaří, potřebujeme vytvářet remízky, svou roli v krajině hrají také mokřady a tak dále. To všechno se taky snažím propojovat s ekonomikou. Proto jsem také brojila proti zavedení elektronické evidence tržeb.

Co vám na ní vadilo?

Protože jedna věc jsou daňové úniky, druhá ale to, že to na mnoha místech zničilo veškerý společenský život na venkově. Ty hospody a malé obchody jako potraviny a smíšené zboží tam i kvůli EET zanikly. Pak do toho navíc přišel covid. Ti lidé tam skutečně nemají dostupnou infrastrukturu, obchody, lékaře, autobusové spojení…

Právě jsem chtěl říct, že ti lidé tam nemají nejen vodu, ale také třeba práci, školy a školky…

A právě dostupné kvalitní vzdělání je klíč – přitom každý rodič chce, aby jeho děti měly kvalitní vzdělání a mohly studovat kvalitní školy. Je to klíč k tomu, jak zlepšit celkovou životní úroveň v České republice, protože právě na mnoha místech na venkově je životní úroveň dost nízká a bohužel stát v tomto ohledu nedělá dostatek.

Miloš Zeman před druhou prezidentskou volbou objel celou Českou republiku včetně snad i těch nejmenších vesnic celkem čtyřikrát. A Andrej Babiš se teď bude pokoušet o něco podobného. Otázka tedy zní, jak chcete docílit toho, aby vás tady všude lidé znali? 

Mám na to několik měsíců kampaně. Už nějakou dobu jezdím po celé republice a budeme v tom i s dobrovolníky pokračovat v rámci prezidentské kampaně. Navíc znovu opakuji: já jsem žila dva roky na Vysočině, český venkov a českou krajinu miluji, přirostla mi k srdci. Na kontaktní kampaň se skutečně těším a jsem přesvědčená, že přispěji k budování dlouhodobého vztahu. Určitě nebudu jednou z těch, která tam přijede před volbami a po nich na to zapomene. Navíc si myslím, že pokud jde o téma venkova, mám už ve veřejném prostoru slušnou stopu.

Mluvím o tom už dlouho. A třeba teď i v souvislosti se zdražováním elektrické energie upozorňuji, že nejvíc zasažen bude právě venkov. Lidé tam často bydlí v objektech, kde se teplo ztrácí – ty domy většinou nejsou zateplené a na jejich obyvatele to dopadne strašlivým způsobem. Ten problém je tudíž potřeba řešit nejen na základě sociální stratifikace, ale také regionálně. Lidé na venkově si zaslouží úctu a pozornost.

Abych toto téma uzavřel: necítíte se být kandidátkou „měšťáků“ – lidí žijících převážně ve velkých městech?

Ne. Já se cítím být kandidátkou všech. Hlava státu musí být prezidentkou deseti a půl milionů lidí. Jako pedagožka na vysoké škole roky naslouchám i mladým lidem a jejich obavám z budoucnosti. Byla jsem předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody, takže mi na srdci leží i naši senioři a jejich důstojné a kvalitní stáří. A tím, že jsem bývalá rektorka Mendelovy univerzity, navíc jsem podstatnou část života strávila na Vysočině, tak mi je velmi blízký regionální rozvoj a venkov. Vnímám problémy, kterým lidé na venkově čelí.

„Můžeme tady mít osm skvělých kandidátů, každý bude mít mezi šesti a deseti procenty. Do druhého kola se tudíž dostanou dva kandidáti z radikálních nebo populistických stran, kteří budou mít třeba 14 a 18 procent. Co jsem tady popsal, není vůbec politologicky vyloučený scénář.“ To řekl premiér Petra Fiala začátkem tohoto roku pro Seznam Zprávy. Nemůže vaše kandidatura přispět naplnění tohoto scénáře, tedy ke drolení hlasů?

Nemůže.

Proč?

Protože já se do druhého kola dostanu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!