I díky vývoji v Praze chceme v počítačích nahradit pevné disky, říká legenda Silicon Valley

John Colgrove, spoluzakladatel Pure Storage

John Colgrove, spoluzakladatel Pure Storage Zdroj: Pure Storage

John Colgrove patří mezi legendy Silicon Valley. Spoluzaložil společnost Veritas pro správu dat, kterou koupil kyberbezpečnostní obr Symantec. V roce 2009 rozjel firmu Pure Storage vyvíjející servery pro ukládání dat. Na newyorské burze má dnes tato firma hodnotu dvanáct miliard dolarů a Colgrove ji spoluřídí jako šéf pro technologie a vizi. Pure Storage v roce 2019 vybudovala evropské vývojové centrum v Praze a datová úložiště pro velkou část světa montuje v továrně Foxconnu v Kutné Hoře. 

Firma Pure Storage před vstupem na burzu získala přes půl miliardy dolarů na investicích, přispěl i In-Q-Tel, což je fond americké tajné služby CIA. Proč vás zpravodajci podpořili?

Od In-Q-Telu jsme dostali peníze až v pozdější fázi, a to spíše menší částku. Jde o fond rizikového kapitálu podporovaný zpravodajskou komunitou. Naší motivací bylo, abychom se s jejich pomocí dostali k potenciálním zákazníkům z této oblasti.

Kariéru jste rozjel v legendární výzkumné organizaci Bell Labs. Dnes už podobné firmami placené projekty mizejí. Není to škoda?

Dříve bylo firemních výzkumných organizací více, například od Xeroxu nebo IBM. Udělalo se v nich velké množství špičkového výzkumu. To teď mizí, protože firmy jsou kvůli Wall Street tlačeny k zisku. Na dlouhodobý výzkum se více než dříve zaměřují univerzity.

Je obrovská škoda, že tyto organizace zmizely. V Bell Labs byl například vyvinut tranzistor, dnes je na těchto základech postavené téměř každé zařízení. Zmizely zejména firemní organizace zaměřené na dlouhodobý výzkum, což je jednoznačně problém. Google dělá řadu věcí, ale zaměřuje se spíše na praktické užití, nikoli na základní teoretický výzkum.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat