Jan Kubáček: Druhé kolo voleb může rozhodnout i počasí

Příznivce Karla Schwarzenberga lze snadno rozpoznat podle "placek" zdobících jejich oděv

Příznivce Karla Schwarzenberga lze snadno rozpoznat podle "placek" zdobících jejich oděv Zdroj: E15 Michael Tomes

Druhé kolo prezidentských voleb bude velmi vyrovnané, rozhodne především to, který z kandidátů dokáže více svých sympatizantů dostat do volebních místností, myslí si politolog Jan Kubáček. Jak řekl v rozhovoru pro E15.cz, významnou roli podle něj bude hrát nejen politická minulost kandidátů, ale i počasí či – poprvé v historii českých voleb – média.

E15.cz: Očekával jste tento výsledek voleb?

Říká se, že po bitvě je každý generál, ale dalo se předpokládat, že rozdíly mezi jednotlivými kandidáty, a teď nemyslím jenom ty dva nejúspěšnější, budou velmi malé. Předpokládal jsem ale, že se vytvoří dvě skupiny kandidátů – jedna od prvního do třetího místa, a druhá skupina kandidátů s velmi podobným výsledkem. Překvapilo mě, že ale vznikly skupiny tři – dva nejsilnější, velmi vyrovnaný souboj třetího a čtvrtého a pak početná skupina zbývajících kandidátů. To nebývá obvyklé, v prezidentských volbách se obvykle vytvářejí dvě skupiny kandidátů.

E15.cz: Bude v druhém kole volební účast tak vysoká, jako byla v tom prvním?

Mezi oběma koly je jeden výrazný rozdíl. Volební lístek už neobjevíme ve své schránce, ale musíme si pro něj aktivně dojít do volební místnosti. To zřejmě způsobí určitý propad volební účasti. Bude zajímavé sledovat, jaké skupiny voličů se každému ze dvou kandidátů podaří zaktivizovat, jestli půjde stejně disciplinovaně volit mladý volič jako starý, městský jako volič z menších mest, regionů a z venkova.

Rozdíl bude malý, okolo čtyř či pěti procent. Karty jsou stále otevřené

E15.cz: Kdo má větší šanci na vítězství v druhém kole?

Ty šance vnímá velmi vyrovnaně. Počítám, že rozdíl bude malý, odhadují okolo čtyř či pěti procent. Karty jsou stále otevřené. Ač mnohá média pasují Karla Schwarzenberga na vítěze, já bych nepodléhal městskému pohledu a pohledu sociálních sítí. Čeká nás pověstné hlasování nohama, rozhodovat budou ti, kteří dojdou do volební místnosti.

E15.cz: Jak hodně se do prezidentského duelu může promítnout zátěž kandidátů z minulosti?

Dá se čekat souboj mezi stávající politikou a politikou nedávnou, ale nenechme se mýlit. Nenastupuje zde „nepopsaný“ Barack Obama, ale soutěží mezi sebou osobnosti, které už jsou v politice dlouho. Karel Schwarzenberg kdysi začínal nejen po boku Václava Havla, ale posléze se významně angažoval v ODA a následně v několika vládách. Troufám si říct, že voliči nepřijmou jednoduchou logiku souboje levici a pravice, případně současnosti a minulosti. Myslím, že budou sledovat, co jaký politik této republice v minulosti přinesl, u jakých hlasování byl, s jakými kauzami je spojen. To bude téma příštích 14 dnů.

E15.cz: Jaké další faktory ještě mohou hrát roli?

Oba kandidáti už ukázali, že umí vystupovat, mají renomé v zahraničí, mají tam i kontakty, jsou schopni se v úřadu rychle etablovat. Voliči se proto mnohem více budou rozhodovat z pohledu své peněženky či sympatie. Významným činitelem ale v případě této zimní volby může být počasí. Rozhodovat bude i to, zda bude náledí či teplo, případně jaký bude stav sjezdovek.

Už v minulých dnech se také ukázalo, že do volby budou intenzivně vstupovat média. To je u nás nóvum, pojaté ovšem dost nešťastně. Například ve Velké Británii se stává, že jednotlivé deníky či týdeníky vyjadřují své sympatie, vyjadřují je ale na základě argumentů. Tady jsem si zatím nevšiml debaty, která by byla věcná, všechny jsou naopak velmi emocionální a jsou postaveny na frázích. Obávám se, že to může uškodit oběma kandidátům, že to čtenáře vytočí.

E15.cz: Poslechnou voliči doporučení stran, se kterými sympatizují?

Bude to spíše rozhodování na základě hodnot, životního stylu a peněženek.

Schwarzenberg: Nerad bych vedl kampaň plnou osobních útoků

Dienstbier: Ve druhém kole jsou dva pravicoví kandidáti