Japonsko zažívá propad ekonomiky, ale pro nás může být inspirací, říká demograf Sobotka

„Díky zdravému životnímu stylu a výborné zdravotní péči se Japonci dožívají vysokého věku v poměrně dobrém zdraví,“ říká demograf Sobotka.

„Díky zdravému životnímu stylu a výborné zdravotní péči se Japonci dožívají vysokého věku v poměrně dobrém zdraví,“ říká demograf Sobotka. Zdroj: Reuters

Bohaté Japonsko se propadlo do recese a přepustilo příčku třetí největší světové ekonomiky Německu. Japonský národ kvůli klesající porodnosti vymírá a stárne, což se nejvíce projevuje právě na jeho ekonomické výkonnosti. Může být japonský příklad předobrazem toho, co čeká stárnoucí Evropu, včetně Česka?

Článek původně vyšel na Info.cz

„Japonsko zažívá propad ekonomiky, ale v některých ohledech pro nás může být paradoxně inspirací. Třetina mužů a pětina žen tady pracuje i po sedmdesátce,“ říká v rozhovoru pro Info.cz Tomáš Sobotka, jeden z nejuznávanějších světových demografů z Vídeňského demografického institutu.

Jaké poučení pro nás eventuálně plyne ze současného ekonomického propadu v Japonsku, máme se obávat podobného vývoje i ve stárnoucí Evropě?

Japonský příklad je v mnoha ohledech výjimečný. Uvedu tři důvody. Za prvé – Japonsko se stalo globálně úspěšnou industriální velmocí o několik desetiletí dříve, než nastal rychlý ekonomický růst v Číně, jihovýchodní Asii, Indii a mnoha dalších zemích, které dokázaly cenou a často i kvalitou japonskému průmyslu konkurovat. 

Za druhé – Japonsko, stejně jako většina dalších zemí v regionu, dlouho vytvářelo silné bariéry vůči imigraci. A za třetí – Japonsko má nejen dlouhodobě velmi nízkou porodnost, ale též nejdelší naději na dožití mezi vyspělými zeměmi, a tím pádem je tak trochu „obětí“ svého úspěchu v dlouhověkosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!