Levné byty nečekáme, říká šéf České spořitelny Tomáš Salomon

Tomáš Salomon

Tomáš Salomon Zdroj: Jiří Koťátko E15

Tomáš Salomon
Tomáš Salomon
Tomáš Salomon
Tomáš Salomon
Tomáš Salomon
21
Fotogalerie

Takřka čtvrtmilion Čechů si užívá poslední dva týdny zdánlivé pohody. Od listopadu ale budou muset začít znovu splácet své hypotéky a spotřebitelské půjčky. Pandemie v Česku mezitím píše své druhé a podstatně divočejší dějství než jaře. Ekonomika je sice zatím zavřena méně než posledně, ale každé nové ráno hrozí přitvrzením. Dlužnický armageddon ale od listopadu zřejmě nenastane. „Odklad již sama ukončila více než polovina klientů spořitelny. Z těch zbývajících zhruba devadesát procent říká, že budou schopni začít opět standardně splácet. I z našich analýz nyní vyplývá, že počet klientů, kteří mohou mít problémy se splácením i po skončení moratoria, se bude pohybovat v jednotkách procent,“ říká šéf České spořitelny a prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon s tím, že banky budou v odkladech splátek individuálně pokračovat i nadále.

Česko se noří do druhé vlny pandemie, nakolik se to projevuje v byznysu spořitelny?

Na odhady je zatím brzo. Jsme potěšeni, jak rychle se ekonomika dokázala během léta oklepat, nicméně je otázkou, co udělá druhá vlna, která je minimálně z toho zdravotního hlediska daleko výraznější. Pokud jde o transakční aktivitu, zatím jsou ekonomické dopady otázkou.

Nemíříme k efektu odložené krize? Je tu několik podpůrných programů, typicky moratorium, které přece jen zanedlouho a zároveň v nelehké situaci skončí.

Pokud jde o moratorium a odklad splátek, pečlivě sledujeme situaci a chování klientů. Na půdě ČBA jsme se shodli, že v tuto chvíli není rozumné tato podpůrná opatření plošně prodlužovat a je naopak lépe se vracet k normálu. Banky jsou dostatečně silné na to, aby svým klientům pomohly, a jsou připraveny s klienty řešit jejich případné potíže se splácením individuálně. Mám-li mluvit za spořitelnu: s klienty, kteří nebudou schopni po skončení moratoria splácet, budeme mluvit o individuálních podmínkách pro prodloužení odkladu splátek nebo o dočasném snížení splátek.

Skutečně stále platí, že jsou banky dostatečně silné?

Ano, platí. Když se podíváte na pololetní statistiky vybavenosti kapitálem, tak jsme dokonce na rekordu. To je samozřejmě i díky nevyplaceným dividendám. Sektor je ale zdravý a připravený pomáhat ekonomice, ostatně objem úvěrů, který do ekonomiky přitekl za prvních sedm měsíců, je překvapivě vyšší než loni, což byl v mnoha ohledech rekordní rok.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!