Merkelové bychom měli při její návštěvě vydláždit Evropskou ulici zlatem, říká podnikatel Kratina

Je velká škoda, že Česká republika nedokázala po byznysové stránce vytěžit víc z toho, že šestnáct let zastávala úřad kancléře taková „čechomilka“  jako je Angela Merkelová, říká Milan Kratina, šéf, spoluzakladatel a spolumajitel firmy Accolade Holding.

Je velká škoda, že Česká republika nedokázala po byznysové stránce vytěžit víc z toho, že šestnáct let zastávala úřad kancléře taková „čechomilka“  jako je Angela Merkelová, říká Milan Kratina, šéf, spoluzakladatel a spolumajitel firmy Accolade Holding. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Milan Kratina, šéf, spoluzakladatel a spolumajitel firmy Accolade Holding
Kratinova firma působí v Německu už tři roky a plánuje zde dále expandovat.
Volby v Německu proběhnou v neděli 26. září.
4
Fotogalerie

V Německu se v neděli konají parlamentní volby a už teď je jisté, že poprvé od roku 2005 Spolkovou republiku povede nový kancléř či kancléřka a tamní ekonomiku čeká proměna. „Stabilita v Německu ale určitě zůstane zachována, ať se stane kancléřem kdokoli,“ říká Milan Kratina, šéf a spoluzakladatel investiční společnosti Accolade Holding, která v Německu vlastní průmyslové nemovitosti a hodlá tam dále expandovat.

Jak budou čeští podnikatelé v Německu vzpomínat na odcházející kancléřku Angelu Merkelovou?

Předně je velká škoda, že Česká republika nedokázala po byznysové stránce vytěžit víc z toho, že šestnáct let zastávala úřad kancléře taková „čechomilka“  jako je Angela Merkelová. Obchodní spolupráce mezi Německem, Českem a ostatními středoevropskými státy byla za její vlády extrémně dobrá. To propojení je vidět skoro ve všech sférách.

Když to vezmu z pohledu mého odvětví, vysoké procento našich nájemců v tuzemsku jsou německé společnosti. Takže za mě, jestli bylo nutné vítat čínského prezidenta v Praze oslavnými salvami na Hradě, tak Angele Merkelové bychom měli při jejím příjezdu do Česka vydláždit celou Evropskou ulici zlatem.      

Největší šanci stát se nástupcem Merkelové má sociální demokrat Olaf Scholz. Kdyby se jím doopravdy stal, jaká by to byla zpráva pro byznys?

To se teprve ukáže. Nicméně obecně myslím, že takové to strašení jednou nebo druhou stranou se většinou ukáže jako zbytečné. Nevěřím, že by Olaf Scholz vychýlil německou politiku někam výrazně doleva. Spíš bude soupeřit s křesťanskými demokraty o střed.

Navíc Německo dodnes žije z reforem Gerharda Schrödera. To byl také sociální demokrat, ale politiku, kterou dělal, bychom z dnešního kontextu za levicovou neoznačili. Stabilita v Německu určitě zůstane zachována, ať se stane kancléřem kdokoli.

VIDEO: Jaké jsou plány EU a světa v oblasti elektromobility? 

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!