Na předvánoční špičku najímáme přes sto lidí, říká obchodní šéf Mallu Střeštík

Obchodní ředitel Mall Group Jakub Střeštík

Obchodní ředitel Mall Group Jakub Střeštík Zdroj: Mall Group

E-shop Mall.cz během letošního roku třikrát zvětšil svou nabídku, tržby už v této době rostou meziročně o desítky procent. „Na konec roku jsme si u našich logistických partnerů nasmlouvali maximální kapacity, jaké nám byli schopni poskytnout,“ uvádí obchodní ředitel Mall Group Jakub Střeštík s tím, že o tom, zda to bude stačit, rozhodne hlavně koronavirus ve smyslu možné nákazy.

Jaké nyní vidíte nárůsty poptávky a co čekáte od listopadu a prosince?

Na jaře nám prodeje vzrostly o šedesát procent a my jsme se najednou uprostřed března ocitli v „předvánoční“ špičce. V létě došlo k mírnému zpomalení růstu prodejů, ale stále jsme se pohybovali výrazně nad loňskými čísly.

V současné době vidíme opět markantní nárůsty jak u zboží, které souvisí s epidemií koronaviru a ochranou zdraví, tedy roušky, respirátory či dezinfekce, tak u typicky vánočního zboží, jako jsou hračky, parfémy, nebo dokonce vánoční dekorace. Prodeje jsou nyní meziročně o čtyřicet procent vyšší a očekáváme, že do konce roku ještě porostou. Letošní tržby odhadujeme přibližně o pětinu větší než loni.

Jak jste připraveni na variantu Vánoc a lockdownu?

Na vánoční sezonu se připravujeme už od léta. V našem distribučním centru Jirny u Prahy, které funguje nepřetržitě, doplníme tým v největší špičce o více než sto lidí. Další brigádníky přijímáme do naší výdejní sítě. Loni touto dobou jsme nabízeli 480 tisíc položek. Nyní jsme na téměř 1,4 milionu produktů.

Přepravní kapacity už máte, předpokládám, dávno nasmlouvané. Zvládnou to při tak velkém nárůstu poptávky?

Na konec roku jsme si u našich logistických partnerů nasmlouvali maximální kapacity, jaké nám byli schopni poskytnout. Stejně tak jako náš sklad i oni mají své limity, ať už jde o množství řidičů, vozů, ale i velikost a počet dep. Velmi bude také záležet, jak do celé situace promluví koronavirus a ovlivní přepravní kapacity.

Jak chráníte zaměstnance vy, necháváte je testovat?

Koronavirus se bohužel nevyhnul ani nám. Kolegové ale měli vždy naštěstí mírný průběh a nedošlo ke komunitnímu šíření. Na testy posíláme všechny kolegy, kteří pobývali v přítomnosti COVID-19 pozitivního člověka, a to i když měli během kontaktu roušky. Jde o nemalé finanční prostředky, zaměstnancům hradíme desítky testů.

Myslíte, že se letos kvůli koronaviru pozmění tradiční vzorec chování nechávat nákupy na poslední chvíli?

Pokud zákazníci chtějí letošní Vánoce strávit v klidu, měli by s přípravami začít včas. Letošní Vánoce budou hodně záviset na dalším vývoji epidemiologické situace a také na šíření nákazy mezi logistickými partnery. Doporučujeme s nákupem dárků neotálet.