Nová vláda musí deagrofertizovat státní správu, říká byznysmen Jan Palaščák

Jan Palaščák, zakladatel skupiny Amper, považuje za vítěze voleb Petra Fialu a Víta Rakušana.

Jan Palaščák, zakladatel skupiny Amper, považuje za vítěze voleb Petra Fialu a Víta Rakušana. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Před letošními volbami do Poslanecké sněmovny poslal Jan Palaščák po milionu korun Pirátům a hnutí STAN. Prioritou pro novou vládu by měla být deagrofertizace a modernizace státní správy, ale také evropské předsednictví, říká podnikatel v energetice. Navzdory tomu, že podporoval strany, které se patrně dostanou do nové vlády, předpokládá, že varianta předčasných voleb v nadcházejícím volebním období je vysoká. 

Kdo je vítězem voleb? 

Je to jednoduché, kdybychom to brali personálně, na prvním místě je Petr Fiala a na druhém Vít Rakušan. Mandáty ale vypadají úplně jinak, než jak chtěli voliči. Bylo to 2,7 milionu proti 2,3 milionu, jenže ty hlasy propadly. Přes třetinu mandátů mají lidovci, TOP 09 a STAN, je to fajn, ale je to důsledek dvojí matematiky: propadlých hlasů a kroužkování v koalicích. Tyto strany nemají třetinovou podporu ve společnosti. Před volbou prezidenta tak nemůžeme žít v iluzi, rozložení sil ve společnosti je stále stejné. Oběma koalicím se tak povedl brilantní kousek. Kdyby vznikl třetí „národovecký“ blok pod vedením Tomia Okamury, dopadlo by to opačně. 

Jaký očekáváte vývoj? 

Předpokládám, že vláda Spolu a PirStan se složí poměrně rychle, což bude pro mnohé překvapením. Nebude to trvat půlrok ani rok. Bez ohledu na zdravotní stav Miloše Zemana. I hejtman Vondrák přiznal, že nemá smysl, aby premiér Babiš sestavoval vládu, což jsou jasné signály, že to půjde rychleji, než se čeká. 

Věříte, že vláda vydrží? 

Poslední čtyři roky mám tezi, že v nadcházejícím období bude velká pravděpodobnost, že dojde k předčasným volbám. Beru to čistě statisticky, dlouho se to nestalo, společnost je rozdělená a nepomůže tomu ani to, že mandáty jsou rozděleny jinak, než voliči chtěli. Strany vědí, do čeho jdou.

 

Část společnosti, která bude nyní v opozici, měla velkou většinu hlasů, nová vláda bude velmi pestrobarevná. Vládnout tak bude trochu za trest, obrovská inflace a rostoucí dluhy, může to tak být ze strany Andreje Babiše i kalkul, jelikož vládnout v této době není zase tak skvělé. Přeju si, aby vydržela, ale pravděpodobnost rozpadu je velká. Prioritou pro první polovinu období nové vládu by určitě měla být deagrofertizace státní správy a zvládnutí evropského předsednictví. 

Měli by jít Piráti do vlády? 

Chápu úvahu jít do opozice. Nevidím do toho, ale platí, že pokud by dostali prostor ve vládě, tak by to smysl mělo. Pokud by to bylo naopak, tak by to smysl nemělo. Tedy jinými slovy pokud by dostali například jen ministerstvo kultury, tak by to smysl nemělo. Pokud by ale dostali zajímavé rezorty, tak nevidím důvod, aby z toho utíkali. Mohli by být v koalici hlasem generační změny, vytahovat klimatická a progresivní témata. V jiném případě tam tyto prvky nebudou. 

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Co by vláda mohla změnit v byznysovém prostředí? 

Určitě je to deagrofertizace státní správy. Dotace by měly být rozdělovány standardními způsoby, nebo jak navrhuje Kvido Štěpánek, klidně je zrušit nebo minimalizovat. To by bylo super, i když se to asi nestane. Minimálně ale nebude premiér dotace dávat sám sobě, to by mohlo zvýšit kulturu v byznysu. Napříč těmi pěti stranami by měla být i shoda na modernizaci státní správy, čímž nemyslím jen digitalizaci. Nestačí jen propustit úředníky a všechno naskenovat. 

Chystáte se sponzorovat některého z prezidentských kandidátů? 

S nadsázkou řečeno nejsem tak movitý, abych stále něco sponzoroval. Ale hlavně se nechci profilovat jako sponzor politických stran. S Piráty to bylo spontánní, poprvé za mnou přišli, když měli tři procenta a hledali sponzory. Mohlo by se stát, že bych někoho z prezidentských kandidátů finančně podpořil, ale zřejmě asi ne v takové míře jako u Pirátů. Určitě se na prezidentské kandidáty dívám jinak než velká část sponzorů.