O Babiše nestojím a Dospiva mi dal košem, říká šéf nové ODA Sehnal

Pavel Sehnal

Pavel Sehnal Zdroj: Anna Vacková E15

Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
11
Fotogalerie

Na politické scéně se snaží prosadit další miliardář. Nová Občanská demokratická aliance má podle svého předsedy, majitele SPGroup Pavla Sehnala, nejblíže k TOP 09 a ODS. „Dovedu si představit, že bychom figurovali na kandidátkách topky. Pravice by tím jen získala,“ říká. S hnutím ANO spolupracovat nechce. Nemá podle něho koncepci a není pravicové. ODA by mimo jiné zrušila dotace, na nichž stojí podnikání Andreje Babiše.

Po Andreji Babišovi či Ivu Valentovi jste dalším velkopodnikatelem, který vstoupil do politiky. Jak dlouho jste se rozmýšlel?

Nápad založit politickou stranu zrál asi rok a půl, takové rozhodnutí vyžaduje odvahu. Nechci někde v restauraci brblat, jak politici dělají politiku špatně. Chtěl bych, aby členství v demokratické straně nebylo vnímáno jako stigma. Má to být společenství lidí, kteří chtějí něco změnit. Je pro mě rutinní koupit tiskárnu, gumárnu nebo textilku. Už dopředu vím, jaké kroky musím udělat v postakvizičním procesu. Politika je pro mě novinkou, je to vstup do jiného segmentu. A zajímá mě.

Proč jste obnovil ODA? Není to mrtvě narozené dítě?

Kromě úspěchů jsem za pětadvacet let, co podnikám, zažil spoustu nepříjemných situací. Připravil mi je hlavně stát svou nefunkčností, nepřátelským postojem. Postupně ve mně zrálo přesvědčení, že by se některé věci daly dělat lépe. Bohužel výsledkem práce politiků je, že lidé jsou z politiky znechucení.

Myslel jsem, že několik tisíc podpisů pro založení strany seženeme za několik dnů. Trvalo to déle, ale zjistili jsme, co si lidé myslí. Tradiční značka ODA fungovala v devadesátých letech a nezanechala špatný dojem. Za pozitivní považuji její pravicovost a to, že uzavírala koalice s podob ně smýšlejícími subjekty. Na tento odkaz chceme navázat. Máme spoustu nadšených reakcí od bývalých voličů ODA. Jsou rádi, že ji mohou opět podpořit.

S kým chcete spolupracovat?

Absolvoval jsem sérii jednání se všemi představiteli pravicových stran, konkrétně s pány Kalouskem, Fialou a Bělobrádkem. Snažím se být zdvořilý a hašteření přenechat jiným. ODA byla stranou intelektuálů, moudrých lidí. Takto chci vystupovat vůči svým možným spoluhráčům i protihráčům. Seznámil jsem je s našimi cíli, programem. Samozřejmě jsem si uvědomoval riziko, že některé naše body mohou převzít. Když nám ale něco seberou, bude snadnější to prosadit.

Už se to stalo?

Ve střednědobé strategii TOP 09 se objevily některé cíle, které jsme představili krátce před jejím zveřejněním. Jde například o zavedení eura. Také jsme přišli s myšlenkou vrácení branné výchovy, zdravovědy a zásad první pomoci do škol. Nedávno to začaly prosazovat některé parlamentní strany.

Jaké dojmy jste si z jednání odnesl?

Byl jsem překvapen malou znalostí politiků o ekonomice. Vlastnil jsem přes dvě stě firem a troufám si tvrdit, že o mikro- i makroekonomice mám dobré znalosti. Když se potkám s podnikateli, jednání jsou zpravidla efektivní, strukturovaná. U politiků se musím obrnit velkým časovým fondem, abych z jednání rozpoznal, co je pro mě využitelné. Na rozdíl ode mne jsou ale mnohem profesionálnější v komunikaci s médii. Vědí, jak zapůsobit, vyvolat poplach. To se teprve učím.

Rýsuje se už nějaká spolupráce?

Byl jsem příjemně překvapen reakcí pana Fialy. Řekl, že se s naším programem v zásadě ztotožňuje. Když si uděláme matici, co chce ODA a jiné pravicové strany, podobnost je velká. Nejvíce se shodujeme s TOP 09. Klademe důraz na členství v EU se všemi atributy. Chceme nízké daně, pravicové vnímání odpovědnosti občanů a solidaritu s těmi, kteří pomoc skutečně potřebují.

S TOP 09 jste se ale nedohodl…

Zatím ne. Jsme připraveni jít do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny samostatně.

Pravice se potýká s rozdrobeností. K ODS, TOP 09 či Svobodným nyní přibyla ODA a Realisté, které podporuje spolumajitel Penty Investments Marek Dospiva. Souhlasíte, že tříštění pravicových hlasů bude enormní?

Naše nabídka spolupracovat původně směřovala k Realistům, kteří vznikli o něco později než my. Vzájemně jsme o sobě věděli, a proto jsem se setkal s panem Dospivou, který je podporuje. Ptal jsem se ho, jestli by nebylo lepší udělat jeden společný projekt. Rozhodl se ale, že Realisté půjdou vlastní cestou. I když mu to nemám za zlé, ke štěpení hlasů to povede.

Co s tím?

Záleží nám hlavně na parlamentních stranách. Pokud pochopí, že je lepší přijmout některé naše členy na kandidátky než tříštit hlasy, rozhodně nebudeme proti. Dovedu si představit, že bychom figurovali na kandidátkách TOP 09. Pravice by tím jen získala.

Máte nějaká zvučná jména?

Brzy je představíme. Pravicových voličů, kteří nechodí k volbám, je dost. Pro pravici by bylo přínosnější, kdyby vznikl dvoj- nebo i čtyřblok. Například v jižních Čechách mi někteří lidé říkají, že tam nemají koho volit. Tomu by společné kandidátky pomohly. Nová strana by vyburcovala nerozhodné včetně těch, kteří si ze stávající nabídky nevyberou. ODA nelavíruje a neuhýbá k levicovým tématům, jsme a budeme pravicoví.

Myslím, že díky názorové rozmanitosti, kterou přinesl internet, bude v parlamentu menších stran přibývat. Subjekty se třiceti procenty se stanou minulostí, budou mít podporu nejvýše přes deset procent. Ostatní se budou hromadit kolem pěti procent. A budou nuceni se spojovat, aby tuto hranici nutnou pro vstup do sněmovny překonali.

Za nekompetentnost kritizuje politiky i šéf ANO Andrej Babiš. Nepoužíváte stejnou taktiku jako on? A budete s ním jednat?

Myslím, že bohatí lidé do politiky patří. Lex Babiš odmítám jako nemravný zákon namířený proti skupině podnikatelů. Nevím, proč by nám měli vládnout jen lidé bez majetku. Pan Babiš ukázal, že podnikání lze kombinovat s politikou. Zvládá mnoho věcí najednou a dotahuje je do finále. Když prosazoval EET, objížděl nejrůznější konference, aby myšlence dodal vážnost. Jeho snaha o zlepšení výběru daní je určitě chvályhodná.

A politika ANO?

Hnutí má velice působivé volební preference. Nemá ale žádnou koncepci, střednědobou strategii. Když budeme například debatovat o České poště, musí to být nikoliv o jednom podniku, ale o poštovnictví jako takovém. Ve svých firmách plánuji na několik let dopředu a přenáším to i do politiky. Chci, aby základní cíle ODA platily minimálně do konce příští dekády. Žádné laciné balonky o zrušení DPH nějaké skupině lidí ani další podobné nápady vypouštět nebudeme. Vadí mi, že od ANO neslyšíme programové věci typu: snížíme daně a povinné odvody, zavedeme euro, uděláme penzijní a zdravotnickou reformu. Jeho politiku nemohu nazvat pravicovou. ODA je mimo jiné pro co největší redukci, či dokonce odbourání evropských a státních dotací, protože pokřivují trh. S TOP 09 a ODS máme genetické souznění, s ANO nikoli.

Dřívější ODA měla necelých dvě stě členů. Jak je na tom ta současná?

Dnes máme asi sto členů, zahájili jsme nábor dalších. Budujeme základní a krajské organizace, před týdnem jsem například podepsal vznik buňky v Praze 5. ODA bude klasická dlouhodobě fungující pravicová strana. Ve vedení si uvědomujeme, že nemůžeme vědět, co potřebují obyvatelé Liberce či Tábora. To si musejí rozhodnout oni sami. Z Prahy se celá republika řídit nedá. Stát není firma.

Kolik dáte na kampaň? Realisté počítají s několika miliony, což na kvalitní propagaci nestačí.

Významnou část uhradí SPGroup. Ale ne všechno, zákon nám to neumožňuje. Proto se spojujeme s dalšími podnikateli, kteří rozumějí myšlenkám ODA a chtějí nás podpořit. Nechceme být pražským klubem, chystáme celorepublikovou kampaň. Taková stojí desítky milionů.

Na čem ji postavíte? Na zavedení eura?

Nebudu prozrazovat detaily. Co se týče eura, víme, že jeho zavedení by trvalo minimálně čtyři až pět let. Rádi bychom ale ten proces nastartovali. Když nemáme euro, jsme v jiné části pelotonu, než bychom si přáli být. Moje firmy platí v korunách jen mzdy, které tvoří 15 procent celkových nákladů. Všechno ostatní je v eurech. Když jdu ale v západní Evropě do tendrů, čekají, že budu levnější, protože nejsem z eurozóny. Kdyby tam Česko bylo, zvýším ceny o tři až pět procent a přidám zaměstnancům.

Jakou věkovou skupinu chcete oslovit?

Podle našich průzkumů je pravicový volič zastoupen ve všech věkových kategoriích. Každý, kdo chápe, že odměnou za práci nejsou jen peníze, ale i úspěch, smýšlí pravicově. Na takové lidi zacílíme.

Kladete důraz na komunální volby příští rok. Ty říjnové pro vás budou jen testem?

Prioritním cílem je skutečně úspěch v komunálních volbách v roce 2018, v letošní kampani se chceme spíše představit. ODA není bublina na jeden rok, voliči potřebují přivyknout našim názorům, rétorice.

Souvisí snaha o vstup do komunální politiky s vaším realitním byznysem? Když plánuji něco postavit, čekám v průměru sedm a půl roku na územní rozhodnutí. Z toho více než polovinu zabere nečinnost stavebních úřadů. Je ale jen zdánlivá. Čekají, až se dohodne koalice s opozicí, které si navzájem blokují projekty. Developer je mezi dvěma mlýnskými kameny. To je jeden z důvodů, proč chci do komunální politiky vstoupit. Z rychlejšího rozhodování by měli prospěch všichni developeři. Vadí mi i požadavky obcí, aby k chystaným domům jejich budoucí majitelé přistavovali komunikace. Proč se o to nepostarají obce, které na stavbu silnic vybírají daně? I tohle chce ODA změnit.

Pavel Sehnal (53)
Absolvoval Strojní fakultu ČVUT a poté byl konstruktérem Tesly Elstroj. Po roce 1990 začal podnikat jako makléř cenných papírů Komerční banky. V roce 1992 založil Burzovní společnost pro kapitálový trh, o tři roky později SPGroup. Vlastní na padesát firem, například Obchodní tiskárny Kolín, pojišťovnu Slavia nebo veletržní areál v pražských Letňanech. Patří mezi padesát nejbohatších Čechů. Po pádu vlády v roce 2013 najal jako konzultanta expremiéra Petra Nečase a ten pro něj pracuje dodnes. Věnuje se sportu a cestování. Příští měsíc se chystá na severní pól.