Petr Zahradník: Peníze z evropských fondů by mohl dostat i ČEZ

Ekonom Petr Zahradník

Ekonom Petr Zahradník Zdroj: mediafax

Ekonom Petr Zahradník je známý hlavně jako člen Národní ekonomické rady vlády. Býval hlavním ekonomem investiční společnosti Conseq a šéfoval EU office České spořitelny. Od ledna si jej najal ČEZ.

E15: Jak jste se dostal do bruselské kanceláře ČEZ?

Během roku 2013 jsem byl ekonom na volné noze. V létě mě ČEZ kontaktoval, abych zpracoval strategickou analýzu ohledně možnosti využití prostředků evropského rozpočtu pro energetické účely. V září jsem analýzu odevzdal a po prezentaci přišla nabídka, abych tuto aktivitu dál rozvíjel v bruselské kanceláři ČEZ.

E15: Hlavně se tedy budete zabývat evropskými fondy?

Ze začátku to bude jedna z hlavních náplní mé práce. Teď chci hledat styčné body mezi potřebami energetického sektoru a možnostmi strukturálních fondů. Z celkové alokace pro Česko ve výši 20,5 miliardy eur by mělo jít deset až dvanáct procent na aktivity spojené s energetickou účinností a technologie spojené s energetikou.

E15: ČEZ by měl tyto peníze čerpat?

Spíše by měl usnadnit tok peněz ke konečným příjemcům. V některých oblastech, které se týkají Operačního programu Podnikání a inovace, by mohl být konečným příjemcem také ČEZ.

E15: Měla by mít EU závazný cíl pro jejich zvyšování?

Pokud porovnáváme členské státy, jejich výchozí situace je natolik odlišná, že mít závazný nebo společný cíl by bylo kontraproduktivní. Na druhé straně bych byl pro, kdyby nástroje, které podpoří energetické úspory, získávaly společná pravidla.

E15: Proč je nutné úspory finančně podporovat?

Varianta, aby subjekty tato opatření dělaly, pokud se jim vyplatí, je samozřejmě nejčistší. Ovšem než začnou tuto variantu vnímat jako důležitou, bude to chvíli trvat.