Posvítíme si na nájemníky městských bytů, slibuje budoucí radní Pirátů Zábranský

V posledních čtyřech letech předsedal pirátskému klubu pražských zastupitelů. Nyní, po říjnových komunálních volbách, se má stát radním. Adam Zábranský bude mít nyní na starost transparentnost a otázku bydlení, která představuje jeden z nejpalčivějších problémů hlavního města. Uvedl, že se zaměří na i analýzu toho, kdo bydlí v městských bytech. „Problém je ten, že několik tisíc bytů v pražském bytovém fondů obývají nájemníci, u kterých nevíme, jaké mají příjmy a zda je obhajitelné, že je nájemné tak nízké. Takovou analýzu určitě budeme chtít udělat, abychom byty uvolnili pro lidi, kteří potřebují zajistit od města dostupné bydlení,“ říká Zábranský v rozhovoru pro INFO.CZ.

Vy jako Piráti jste získali post pražského primátora. Co to pro vás v praxi znamená?

Jsme rádi, že voliči – a vlastně i mnozí voliči, kteří naši původně nebyli – ocenili naši práci v pražské opozici a důvěřovali nám natolik, že jsme skončili ve volbách druzí. Vnímáme to jako velkou zodpovědnost. Z historie je vidět, že funkce primátora je funkce, která může straně celkem uškodit. My se budeme snažit, abychom v příštích volbách získali ještě více hlasů.

Pro Pirátskou stranu to bude velká zkouška. Mnoho stran i osobností se už ve vedení Prahy „spálilo“. Co budete dělat pro to, abyste také nedopadli špatně?

Myslím si, že zcela zásadní je to, aby dobře fungoval celý tým, nejen primátor. Řekněme si na rovinu, že i kdyby Adriana Krnáčová byla sebelepší primátorkou, tak by jí škodilo, že koalice, která tu byla minulé volební období, se nechovala jako jeden tým, který by se snažil problémy Prahy řešit.

Myslím, že nám se podařilo to, že strany, které se nyní spojily do nové koalice, si rozumí v tom, co se má v Praze udělat. Nebudeme si vzájemně okopávat kotníky, ale budeme opravdu ty čtyři roky makat. To je základ toho, aby to i voliči vnímali pozitivně.

Vy jste byl v minulém období předsedou zastupitelského klubu Pirátů, máte tedy z této doby osobní zkušenosti. Co byla podle vás největší chyba Adriany Krnáčové a jejího týmu?

Myslím si, že právě ta rozhádanost koaličních stran mezi sebou byla velkou brzdou pozitivních změn. Jak jsme v průběhu volebního období rozkrývali různé kauzy, tak jsem z nich nabyl dojmu, že hlavním zájmem ČSSD nebyla dobrá správa a rozvoj města, ale spíše zajišťování si zakázek městských firem a podobně.

Stejně tak u hnutí ANO se ukázalo, že hlavní prioritou jeho zastupitelů bylo urvat si místa v dozorčích radách městských firem, aby se dostali k penězům. Motivace mnohých – neříkám, že všech – byla jiná, než Prahu někam posunou.


Celý rozhovor najdete na webu INFO.cz >>>