Sponzoři nás drží, přesto náš rozpočet klesne o 15 milionů, říká majitel Dynama Dědek

Petr Dědek na tiskové konferenci pardubického Dynama.

Petr Dědek na tiskové konferenci pardubického Dynama. Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Podnikatel Petr Dědek.
Podnikatel Petr Dědek.
Podnikatel Petr Dědek.
4
Fotogalerie

Hokejové kluby znamenají velkou zátěž pro městské pokladny, z nichž na podporu tohoto sportu putují až desítky milionů korun ročně. Finanční účast města je ale podle nového majitele pardubického Dynama nedílnou součástí podpory sportu. „Druhá věc je, že tato podpora k vyrovnanému rozpočtu zkrátka nestačí. Věřím, že trochu s tím může pohnout nová Národní sportovní agentura Milana Hniličky,“ říká Dědek na startu nové sezony nejvyšší tuzemské hokejové soutěže.

Jak je na tom tuzemský hokej z hlediska financí – jaký je průměrný rozpočet klubu?

To nelze moc porovnávat, jednotlivé kluby se velice liší. Navíc letošní rok je kvůli pandemii koronaviru také výjimečný. Každopádně mohu sdělit, jak jsou na tom Pardubice – letos budou mít rozpočet 140 milionů korun, tedy o 15 milionů méně než loni.

Jak se na celkových příjmech podílí prodej vstupenek a další položky?

Vstupenky včetně permanentek pro klub znamenají až kolem dvaceti milionů. Pokud se mužstvo dostane do další fáze play-off, může to být víc. Klíčoví jsou ale především sponzoři, od nichž máme přislíbeno zhruba 70 až 80 milionů. Jsem velice rád, že jsme sponzory od poslední sezony nejen udrželi, ale podařilo se nám získat i některé, které s Dynamem spolupráci dříve přerušili. 

A další příjmy?

Od města pak máme zhruba 30 milionů korun, které míří především do mládeže. A pak jsou tu ještě příspěvky rodičů a dotace, ale to už je v porovnání s ostatními položkami výrazně méně.

Jak je to s těmi sponzory? Nediktují si specifické podmínky vzhledem k tomu, že se ani neví, zda se liga dohraje?

Pardubice si naštěstí díky záchraně extraligy užívají vlnu euforie, což možná pozitivně dopadá i na naše partnery. Žádný z nich neřekl, že by v případě ukončení extraligy chtěl peníze zpět. Mám z toho pocit, že nám chtějí pomoci, chtějí nás podržet. Bylo tu samozřejmě několik sponzorů, kteří nás zkrátka podpořit nemohli, ale to bylo způsobeno situací v jejich byznysu.

A když rozdělíme nákladovou stránku? Do Pardubic přišla řada posil, takže to na úspory příliš nevypadá...

To, že jsme posílili, je pravda, ale to byl náš cíl od samého začátku. Navíc se nám podařilo ušetřit v provozních nákladech zhruba 10 milionů. 

Na kolik přijdou celkové platy hráčů a jaké jsou další podstatné nákladové položky?

Zhruba 56 milionů je rozpočet na hráče, dále pak náklady realizačního týmu, nájem arény včetně ledů a nájem dalších sportovišť. 

Za poslední roky Dynamo generovalo jednu finanční ztrátu za druhou. S jakým hospodářským výsledkem počítáte v nadcházejícím finančním roce vy?

My jsme se městu Pardubice zavázali, že skončíme s vyrovnaným rozpočtem, ten je naplánovaný, takže věřím, že to tak bude. Uvidíme, jaký další dopad na ekonomiku bude mít koronavirová epidemie.

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>

Když budeme předpokládat, že se váš plán naplní, co by se muselo stát, aby vyrovnané rozpočty generovaly i zbylé kluby, a pokud možno pravidelně? Stále tu máme spoustu měst, které kvůli špatným hospodářským výsledkům klubů tratí desítky milionů, aby jejich týmy finančně nezkolabovaly.

Předně je třeba říci, že finanční účast města je nedílnou součástí podpory sportu. Ať už se jedná o pronájem haly, nebo například zmíněnou podporu mládeže. Druhá věc je, že tato podpora k vyrovnanému rozpočtu zkrátka nestačí. Věřím, že trochu s tím může pohnout nová Národní sportovní agentura Milana Hniličky. 

Co by měla nová sportovní agentura klubům z finančního hlediska přinést?

Aktuálně čekáme, jak to dopadne s příslibem kompenzací za neobsazené sedačky. To znamená náhrady za sníženou kapacitu stadionů.

Máte už připravené scénáře, pokud se liga nedohraje?

S tímto scénářem bohužel musíme počítat, ale výpadky příjmů tu budou tak jako tak, a to kvůli zmíněné snížené kapacitě stadionů. Kompenzace se tedy budou teprve řešit. Já jsem hlavně rád, že se vůbec hraje.

Petr Dědek (46)

Majitel společnosti D+D Real, která se zaměřuje na výstavbu developerských projektů, především logisitických parků, je ve sportu aktivní dlouho. Dříve vlastnil hokejový klub Vrchlabí, nyní je od léta majitelem Dynama Pardubice. Působí rovněž jako promotér v golfu, jeho společnost Relmost organizuje v Česku největší golfový turnaj, Czech Golf Masters ze série European Tour a také provozuje televizi Golf Channel.