Tim Collins z Amazonu: Odejít z Brna bylo těžké. Česko je pro nás důležité

Tim Collins z Amazonu

Tim Collins z Amazonu Zdroj: Anna Vackova, E15

Původně chtěl největší internetový obchod světa Amazon otevřít své sklady u Prahy a v Brně ještě letos v září. Vše je ale jinak. Projekt v Dobrovízi se posune až na léto 2015, Brno nebude kvůli přístupu místních politiků vůbec. Přesto americký obr počítá s tím, že by v Česku mohl rozvíjet i další byznys, řekl v rozhovoru pro deník E15 ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins.

E15: Co podle vás způsobilo problémy Amazonu v České republice?

Nemyslím si, že bychom v Česku měli problémy. V Dobrovízi se projekt posunuje výrazně dál. Bude to naše evropská vlajková loď. Vytvoříme tam dva tisíce stálých pracovních míst. Jde však o velký projekt a každý takovýto projekt má svá specifika a dílčí komplikace. Jsme velmi rádi za podporu, které se nám v České republice dostalo, a to na státní, krajské i lokální úrovni.

E15: Posunutí Dobrovíze na příští rok a zastavení projektu v Brně nepovažujete za problémy?

Když jsme se rozhodovali o umístění skladů v Česku, bylo pro nás důležitých několik kritérií. Dostupnost vhodné pracovní síly, obchodní prostředí, infrastruktura a rychlost. Náš rostoucí byznys si vyžaduje dělat věci rychle. Zatímco v Dobrovízi jsme potěšeni vývojem věcí, v Brně projekt dostatečně nepostupoval. Když dostanete takovýto vzkaz, tak se prostě rozhodnete jít dál.

E15: Chtěl někdo v Brně po Amazonu nebo developerovi CTP úplatky?

Ne. Hodně lidí projektu pomáhalo, například premiér a ministři. Neznám důvody, kvůli kterým radnice projekt neodsouhlasila.

Náš rostoucí byznys si vyžaduje dělat věci rychle. V Brně však projekt dostatečně nepostupoval. Když dostanete takový vzkaz, jdete dál.

E15: Oznámili jste, že hledáte lokalitu pro další sklad ve střední a východní Evropě. Bude Česko mezi kandidáty?

Náš zájem se týká střední a východní Evropy, takže samozřejmě zahrnuje i Českou republiku, která je pro nás velmi důležitá.

E15: Dokážete si představit návrat do Brna?

Někdy v budoucnu doufám, že ano. Upřímně, nejít nyní do Brna bylo těžké rozhodnutí, byl to však důsledek hlasování na radnici.

E15: Budete ve střední Evropě jen stavět sklady, nebo plánujete také spuštění webu v místních jazycích?

Naším cílem je samozřejmě poskytovat služby všem zákazníkům v Evropě. A mít sklad v České republice je dobrým krokem v tomto směru. Nemůžu však říci, kdy bude web Amazonu také v češtině, i když to jednou určitě nastane.