V Bratislavě chceme postavit mrakodrap, říká největší akcionář Arca Capital Rastislav Velič

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Rastislav Velič, Arca Capital
Rastislav Velič, Arca Capital
3
Fotogalerie

Skupina Arca Capital už na konci roku 2017 oznámila záměr převzít Wiener Privatbank. Překážkou se však stal bývalý hlavní vlastník skupiny – finančník Pavol Krúpa. Už loni kvůli tomu svůj podíl v Arce snížil z 30 na pět procent. „To by nemělo nikomu překážet, ale je možné, že podíl bude muset snížit na nulu,“ říká Rastislav Velič, nyní největší akcionář skupiny Arca Capital.

Proč se převzetí vídeňské banky zadrhlo, byl problém na straně regulátora?

Ano.

Jde o rakouský úřad FMA, který o tom rozhoduje?

Ne, jde o Českou národní banku. Existuje údajně všeobecný úzus na úrovni regulačních orgánů, že k případnému převzetí banky v jakékoli zemi Evropské unie se musí vyjádřit i ostatní regulátoři, zda s ním souhlasí, nebo ne. Váš regulátor se negativně vyjadřoval směrem k vlastnické struktuře skupiny Arca Capital.

ČNB tedy dala nepříznivé vyjádření rakouské straně?

Negativně se vyjádřili k vlastnické struktuře, což je i ve stanovisku České národní banky, které uvádí, že Pavol Krúpa je nedůvěryhodná osoba.

Jak to vnímáte?

Česká národní banka nemá rovný metr. Odůvodnění je specifické: Krúpa je nedůvěryhodný, protože před pěti a půl lety podepsal to, co podepsat mohl. Nikoho nepoškodil, ale regulátor řeší „co kdyby poškodil…“. Šetřily to dokonce orgány činné v trestním řízení a neidentifikovaly žádný trestný čin.

Věříte, že převzetí úspěšně dotáhnete do konce?

Ano. Přeorganizovali jsme vlastnickou strukturu Arca Capital, když Pavol Krúpa odešel ze skupiny.

Odešel úplně?

Zůstal mu v ní jen pětiprocentní podíl. Ale pokud to bude do budoucna komplikace, budeme to dál řešit. Pět procent by nemělo nikomu překážet, ale je možné, že podíl bude muset snížit na nulu.

Krúpa tedy odešel kvůli sporům s ČNB?

Ne kvůli sporům, ale kvůli tomu, že ho centrální banka identifikovala jako nedůvěryhodnou osobu, čímž definovala překážku k převzetí Wiener Privatbank.

Po snížení jeho podílu v Arca Capital na pět procent by tedy nemělo převzetí nic bránit?

Mělo by to tak být, ale nemusí. Připravujeme nové podání pro regulátora s tím, že jsme oddělili společnosti, které se přímo podílely na opportunity byznysu, který dělal Pavol Krúpa. Jsou zde však pochybnosti českého i rakouského regulátora, zda Krúpa skutečně skupinu Arca Capital opustil a nemá reálný vliv na řízení skupiny, a právě o tom je budeme muset přesvědčit.

Může tedy převzetí banky proběhnout ještě letos?

Musí. Koncem léta, počátkem září můžete přijet do Vídně a možná budeme slavit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!