Věřitelé mohou dostat všechno, hraje se ale o čas, říká likvidátorka Sberbank Jiřina Lužová

Aktiva padlé banky je třeba prodat co nejrychleji, jinak ztratí hodnotu, říká likvidátorka Sberbank CZ Jiřina Lužová.

Aktiva padlé banky je třeba prodat co nejrychleji, jinak ztratí hodnotu, říká likvidátorka Sberbank CZ Jiřina Lužová. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Aktiva padlé banky je třeba prodat co nejrychleji, jinak ztratí hodnotu, říká likvidátorka Sberbank CZ Jiřina Lužová. Insolvenční správkyně se zvláštním určením už v minulosti vedla likvidaci jiné české banky s ruskými kořeny ERB Bank. 

Jaká je šance, že se věřitelé nepojištěných vkladů něčeho domohou?

Sberbank byla ještě na konci února zdravou a stabilní bankou s nízkým podílem klasifikovaných úvěrů, jejíž aktiva byla větší než pasiva. Šance, že prodejem aktiv budou uspokojeny pohledávky všech věřitelů v plné výši, je tedy vysoká. Aktuální hodnotu všech aktiv banky posoudí hloubkový audit, který jsme právě zahájili. Je třeba samozřejmě dodat, že hodnota aktiv banky bude s přibývajícím časem klesat, takže čím dříve se podaří aktiva banky prodat, tím pro všechny věřitele lépe.

Může se na některé z věřitelů dostat už před likvidací?

Věřitelé, jejichž vklady byly pojištěny, byli už z valné míry uspokojeni z náhrad garančního fondu vyplácených Komerční bankou. Žádné další přednostní vypořádání některých věřitelů banky nad pojistný limit není v tuto chvíli možné. Rovněž není v tuto chvíli možné říci, zda Sberbank půjde cestou likvidace či insolvence. To ukážou až další měsíce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!