Vyvolat nepokoje není nic příjemného. Zmrazení platů úředníků bylo zbrklé, říká Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
4
Fotogalerie

Nová vláda v programovém prohlášení vůbec neříká, jak konkrétně hodlá stabilizovat rozpočet a zajistit další růst Česka, upozorňuje předseda Českomoravská konfederace odborových svazů Josef Středula. Kritizuje také způsob, jakým vláda zmrazila mzdy ve veřejném sektoru. Středula také v rozhovoru pro Info.cz popírá, že vláda své programové prohlášení se sociálními partnery důkladně projednala.

Jak hodnotíte programové prohlášení nové vlády?

My v programovém prohlášení vlády v prvé řadě postrádáme plán na hospodářský růst, na konsolidaci veřejných rozpočtů a udržení konkurenceschopnosti České republiky. Nemám na mysli jednotlivá hesla, ale skutečný souhrnný dokument, který by ukázal realistický směr pro naši zemi. A to nejen na nejbližších několik týdnů nebo měsíců, ale zejména na několik let dopředu. A já si dovedu představit, že by obsahoval přesah přes jedno funkční období vlády.

Existují zkrátka opatření, která nelze dělat pouze na jedno funkční období. Týká se to například vzdělávání, vědy a výzkumu a podobně. To jsou oblasti, kde je třeba pracovat s delší časovou osou. A já předpokládám, že vláda Petra Fialy bude mít ambici obhájit svůj mandát i pro příští volební období, takže i z tohoto pohledu by něco podobného mělo vcelku velkou relevanci. Pokud něco České republice schází, tak je to dlouhodobá vize – kam chceme směřovat. Uvítala by to veřejnost, podnikatelé, velké i malé firmy, stejně jako vnější svět.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!