Evropa musí převzít větší odpovědnost za vlastní bezpečnost, říká bývalý šéf MI6 Alex Younger

Sir Alex Younger na konferenci SHIFTS23.

Sir Alex Younger na konferenci SHIFTS23. Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Alex Younger je něco jako opravdový James Bond. V tajné službě Jejího Veličenstva strávil téměř tři dekády. Sloužil jako špion na Blízkém východě. Později velel protiteroristické jednotce, která například dohlížela na bezpečnost olympijských her v Londýně v roce 2012, až nakonec stanul v čele proslulé britské rozvědky MI6. Tu vedl v letech 2014 až 2020, tedy déle než kdokoliv jiný za poslední půlstoletí. Na konferenci e15 SHIFTS23 hovořil zejména o bezpečnostních hrozbách v současném světě a jak se na ně nejlépe připravit. 

S Alexem Youngerem se potkáváme v pražském Foru Karlín bezprostředně po jeho vystoupení na konferenci. Svým vzhledem ani chováním nezapře pravého anglického gentlemana. U baru si objedná černý čaj s mlékem a náš rozhovor začne neformální konverzací o počasí. Neopomene také pochválit skvělou organizaci konference a nakonec i angličtinu. Na otázky odpovídá krátce, tichým a klidným hlasem. S ohledem na své povolání je až překvapivě otevřený.

Iluze bezstarostného světa

Hlavní bezpečnostní problém nastal podle bývalého „superšpiona“ v tom, že Západ po skončení studené války podlehl iluzi, že nastávají šťastné časy. Kapitalismus a liberální demokracie trvale zvítězily nad diktátorskými režimy a teď už zbývá jen počkat, až tyto hodnoty postupně přijme i zbytek světa. Evropští členové NATO se také až příliš spoléhali na ochranu ze strany Spojených států. „Byla to ale jen zbožná přání, která neodpovídala realitě,“ konstatuje Younger a dodává: „Mnozí si třeba mysleli, že když Čína zbohatne, bude víc jako my. Ve skutečnosti se stal pravý opak. Prezident Si se zalekl toho, že liberalizace čínské ekonomiky zašla moc daleko a Komunistická strana Číny kvůli tomu začala ztrácet svou moc. Proto se ji teď opět snaží upevňovat i za cenu hospodářských ztrát.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!