Česká koruna: Nesmrtelná hvězda, která několikrát přežila vlastní smrt

Koruna, ilustrace, MAGAZÍN České bohatství

Koruna, ilustrace, MAGAZÍN České bohatství Zdroj: Břetislav Kovařík

Koruna, ilustrace, MAGAZÍN České bohatství
Koruna, ilustrace, MAGAZÍN České bohatství
3
Fotogalerie

Zatímco během prvního poločasu dosavadního života koruny převažovaly mezi důvody pro existenci samostatné české měny ty ekonomické, později začaly hrát čím dál větší part důvody politické až ideologické. Na počátku roku 2022 proto není společnost, pokud jde o setrvání české měny, ani zdaleka jednotná a neexistuje žádný hypotetický scénář odchodu koruny do výslužby. Vstoupila tak do fáze, kdy si užívá zdání vlastní nesmrtelnosti.

Hvězda padá vzhůru. Česká měna momentálně stoupá na výsluní. Děje se tak kvůli zdivočelé inflaci napříč světem včetně Česka. Právě díky faktu, že země stále platí svou měnou, si také udržuje schopnost inflační boom alespoň do určité míry chladit. Pomyslné akcie koruny ovšem žene vzhůru i pozoruhodný postoj Evropské centrální banky k růstu cen.

Evropští bankéři mají navzdory alarmujícímu tempu růstu cen ruce složené v klíně. Zpřísnění jejich politiky by totiž ohrozilo mnohdy rozšafné rozpočtové plány těch zemí eurozóny, které jsou už nyní fakticky na prahu dluhové krize. Nepřiznaná provázanost měnové a fiskální politiky v eurozóně pak spíše než přistoupení k euru favorizuje taktiku postávání opodál.

„Když vidíme propojení Evropské centrální banky a politické garnitury v Evropské unii, jde o jasný příklad, kdy politické cíle jsou nadřazeny nad monetární politiku. To je přesně to, co by se dít nemělo, a proto je důležité, aby centrální banky byly nezávislé,“ uvádí místopředseda Asociace pro kapitálový trh ČR Jaromír Sladkovský a dodává, že koruna je momentálně tím pravým nositelem hodnoty v zemi. „Je dobře, že máme samostatnou měnu a ČNB může konat. Dokud se toto politicko-ekonomické propojení na úrovni EU nevyřeší, nevidím pro nás jako příliš smysluplné hnát se za společnou měnou,“ domnívá se Sladkovský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!