Auto také leštíte sami. Pět rad pro investování od šéfa J&T Investiční společnosti Tomáše Martince

Zdroj: E15 Michael Tomeš

Generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.
Generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.
Generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.
Generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.
Generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.
7
Fotogalerie

Kdo od burzy očekává především pořádnou dávku vzrušení a budoucích zisků, měl by pozorně číst následující sdělení. Pět důležitých rad o investování dává v novém vydání magazínu E15 předseda představenstva a generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec.

Ze zkušeností vím, že investování je pravidelně se opakující proces zvažování alternativ, což je místy nezáživné a nudné, ale vyžaduje to též chladný kalkul pokerového hráče. Kdo se s tím nehodlá smířit, měl by své peníze raději nechat za pár procent ročně na bankovním kontě a mít tak jistotu prodělku. Investování není vhodné ani pro ty, kdo si lžou do vlastní kapsy, a už vůbec ne pro lidi, kteří zaměňují burzu s kasinem. Mějte proto na paměti:

1. Kdo řídí vaše auto?

Když dojde na investici vlastních úspor, jinými slovy volného kapitálu, lidé mají křeče v žaludku a následuje pocit, že všechna rozhodnutí za ně udělá poradce, bankéř, kamarád, protože na rozdíl od nich „oni“ tomu rozumějí. Ale bez práce nejsou koláče ani tady. Když si koupíte auto, jezdíte s ním sice do servisu, přesto sami doléváte benzin a každý škrábaneček hned opečujete. Někteří stráví pulírováním klidně celé nedělní odpoledne. Pečujete o své portfolio stejně? Nebo váš volný kapitál, výsledek dlouholeté práce a snažení, zůstává ležet na běžném, případně spořicím účtu? Nebo se bavíte různými loteriemi a sázkami? Víra v rychlá zhodnocení, geniální makléře či v zaručené výnosy je lichá.

Základní investice investora, jak správně tušíte, je do vzdělání. A je to nikdy nekončící studium. Při správě svého portfolia jste i vy investory a se svým bankéřem máte tvořit tým, v němž nejde přehodit odpovědnost pouze jedním směrem – na bankéře. Spolu byste měli diskutovat o vhodnosti navrhovaných řešení a neskončit, dokud tomu neporozumíte i vy.

Jednoduše: všechnu tu dělnickou a nikdy neutuchající dřinu s investicemi spojenou nemůže rychle vyřešit zázračné aktivum, zázračný tip či zázračný správce. Vezměte do rukou knihy, poslouchejte podcasty nebo se raďte s dr. Googlem a následně o tom diskutujte s bankéři. Nic jiného a mimořádného se v investiční metodice nedá vymyslet. Sem patří klasické: riziko versus výnos. Uvěřit tomu je počátkem investorského epilogu. Strategická alokace, tedy správné rozložení aktiv, je tím pravým klíčem k zisku – statistiky to ostatně ukazují s pravděpodobností blížící se jistotě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!