Letošek bude pro investory návratem k rozumu: k hodnotě firem odvozené z toho, jak vydělávají

Burza, Wall street, Magazín Investuj

Burza, Wall street, Magazín Investuj Zdroj: Profimedia

Americká burza cenných papírů v 80. letech.
2
Fotogalerie

Ačkoli covid světu vzal na šest milionů životů, ve světě investic naopak plnými doušky dával. Kdo zůstal zdravý a pochopil, jak se věci budou mít, poslal své peníze obíhat burzovní kolečko a na svém finančním zdraví hodně získal. Akciový svět se jen od počátku pandemie nafoukl o 60 procent. Nikoli jen výkladní skříň na Wall Street, nýbrž svět jako celek i se svými ostrůvky chudoby a neštěstí. To je minulost. Nyní přivítejme burzovní nový věk. Květinami ovšem bude lépe šetřit. Očekávání jsou přitom paradoxně větší než dříve.

„Za poslední dva roky si investoři téměř zvykli na nadprůměrné výnosy. Ty však byly spíše výjimkou než reálným očekáváním do dalších let. Inflace a snaha o její zkrocení jsou v rozvinutém světě momentálně téma číslo jedna,“ vysvětluje manažer Raiffeisen Investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Právě hašení extrémně bujícího růstu spotřebitelských cen si vyžádá kolem ekonomik, a tedy i burz, pevně sevřené úrokové kleště. „Pokud směřujeme k nárůstu úrokových sazeb, pravděpodobně se na burzách oddělí zrna od plev,“ zdůrazňuje ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Extrémní příliv peněz tištěných centrálními bankami propříště vystřídá bolestivý odliv.

Rčení žijící investiční legendy Warrena Buffetta přitom tento jev vysvětluje už hezkou řádku let zcela lapidárně: Odliv vždy ukáže, kdo plaval nahý. V investorské hantýrce to znamená, že burziáni přestanou mít tak velké oči u svých dříve preferovaných adres. „U investic tak nebude rozhodovat očekávaný budoucí růst, ale bude to hodnota,“ dodává Sklenář.

Konec dopingu

Inflace, měnová restrikce a možná i embryonální fáze rozpočtové opatrnosti. Tato z pohledu krátkodobého investora téměř sprostá slova spolu s novinkou jménem stagflace definují letošní investiční rok. Namístě bude mírná fáze amnézie. Nic z toho, co v posledních letech burziáni zažili, se nebude opakovat. Místo vzletných a podpůrných slov centrálních bankéřů a marnotratných ministrů financí napříč světem se bude muset začít šetřit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!