Nejlepším českým kuchařem je letos olomoucký Přemek Forejt

Přemek Forejt

Přemek Forejt Zdroj: TV Nova

šéfkuchař Jan Punčochář
Jan Punčochář v restauraci U Matěje
šéfkuchař Jan Punčochář
šéfkuchař Jan Punčochář
7
Fotogalerie

Anketa Zlatý kuchař již má vítěze šestého ročníku. V soutěži hlasují píšící gastronomičtí specialisté. Titul Zlatý kuchař získal Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée. Na druhém místě se umístil Jan Punčochář, v jehož nově otevřené pražské restauraci U Matěje vyhlášení soutěže proběhlo. Na třetí příčce se umístil Radek David z podniku La Veranda, Babiččina zahrada.

„Po třech prvních místech jedno druhé. Jsem rád, že jsem mohl přenechat prvenství někomu jinému, navíc tomu, kdo si to opravdu zaslouží,“ uvedl Punčochář k vítězství Forejta.

V kategorii Zlatý zahraniční kuchař letos zvítězil vietnamský mladík Christian Duy Chu, majitel pražské restaurace Levitate. „Ocenění si vážím. Jsem rád, že letošní anketa oceňuje i zahraniční šéfkuchaře, kterých je u nás mnoho, a kteří svými znalostmi pomáhají propagovat a rozšiřovat kvalitu světové gastronomie v Česku. Myslím si, že odborná porota časopisu Gastro&Hotel ocenila moji práci hlavně kvůli neotřelé asijsko-skandinávské kuchyni, čerstvým lokálním surovinám, jednoduchosti pokrmů a kvalitě servisu naší restaurace,“ uvedl Christian.

Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly tradičně vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. „Po pěti letech fungování ankety Zlatý kuchař jsme se rozhodli posunout celkovou koncepci k její větší publicitě a popularitě. Chtěli jsme tak naplnit podstatu ankety o králi české gatronomie,“ uvedla manažerka ankety Zlatý kuchař 2018 Stáňa Krejčová. Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.

PořadíZlatý kuchařPodnikHodnocení
1.Přemek ForejtEntrée Olomouc  108
2.Jan Punčochář Grand Cru, nově U Matěje 90
3.Radek David La Veranda, Babiččina zahrada 77
4.Jiří Štift Sia 72
5.Marek Šáda Bellevue 71
6.Michal GöthMiura Čeladná 69
7.Radek KašpárekField 69
8.Martin SvatekGoldie Tábor 67
9.Oldřich Sahajdák La Degustation 64
10.Pavel SapíkTerasa u Zlaté studně  63
11.Miroslav GruszGM Restaurant, Ml.Boleslav 46
12.Marek Fichtner Augustine 33
13.Roman PaulusAlcron 31
14.Patrik Bečvář Obecní dům  29
15.David Kalina Mincovna  29
16.Petr KuncSalabka 27
17.Jaroslav Sapík U Sapíků Klokočná 26
18.Radek Benetka Gurmet Club Palace  24
19.Marek RaditschKampapark  20
20. Ondřej Jíňa Next Door  20

Umístění v dalších kategoriích:

Zlatý zahraniční kuchař: Christian Duy Chu, Levitate

Objev roku: Vojtěch Petržela, Juniorský národní tým AKC, menu pro jídelní vozy Českých drah

Síň slávy: Václav Košnář, do r. 2017 Farma Košík

Zlatý cukrář: Josef Maršálek, freelence

Volba veřejnosti: Jan Kaplan, Dvůr Hoffmeister, Číčovice