Nejlepším českým kuchařem je letos olomoucký Přemek Forejt
Anketa Zlatý kuchař již má vítěze šestého ročníku. V soutěži hlasují píšící gastronomičtí specialisté. Titul Zlatý kuchař získal Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée. Na druhém místě se umístil Jan Punčochář, v jehož nově otevřené pražské restauraci U Matěje vyhlášení soutěže proběhlo. Na třetí příčce se umístil Radek David z podniku La Veranda, Babiččina zahrada.
„Po třech prvních místech jedno druhé. Jsem rád, že jsem mohl přenechat prvenství někomu jinému, navíc tomu, kdo si to opravdu zaslouží,“ uvedl Punčochář k vítězství Forejta.
V kategorii Zlatý zahraniční kuchař letos zvítězil vietnamský mladík Christian Duy Chu, majitel pražské restaurace Levitate. „Ocenění si vážím. Jsem rád, že letošní anketa oceňuje i zahraniční šéfkuchaře, kterých je u nás mnoho, a kteří svými znalostmi pomáhají propagovat a rozšiřovat kvalitu světové gastronomie v Česku. Myslím si, že odborná porota časopisu Gastro&Hotel ocenila moji práci hlavně kvůli neotřelé asijsko-skandinávské kuchyni, čerstvým lokálním surovinám, jednoduchosti pokrmů a kvalitě servisu naší restaurace,“ uvedl Christian.
Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly tradičně vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. „Po pěti letech fungování ankety Zlatý kuchař jsme se rozhodli posunout celkovou koncepci k její větší publicitě a popularitě. Chtěli jsme tak naplnit podstatu ankety o králi české gatronomie,“ uvedla manažerka ankety Zlatý kuchař 2018 Stáňa Krejčová. Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.
Pořadí | Zlatý kuchař | Podnik | Hodnocení |
1. | Přemek Forejt | Entrée Olomouc | 108 |
2. | Jan Punčochář | Grand Cru, nově U Matěje | 90 |
3. | Radek David | La Veranda, Babiččina zahrada | 77 |
4. | Jiří Štift | Sia | 72 |
5. | Marek Šáda | Bellevue | 71 |
6. | Michal Göth | Miura Čeladná | 69 |
7. | Radek Kašpárek | Field | 69 |
8. | Martin Svatek | Goldie Tábor | 67 |
9. | Oldřich Sahajdák | La Degustation | 64 |
10. | Pavel Sapík | Terasa u Zlaté studně | 63 |
11. | Miroslav Grusz | GM Restaurant, Ml.Boleslav | 46 |
12. | Marek Fichtner | Augustine | 33 |
13. | Roman Paulus | Alcron | 31 |
14. | Patrik Bečvář | Obecní dům | 29 |
15. | David Kalina | Mincovna | 29 |
16. | Petr Kunc | Salabka | 27 |
17. | Jaroslav Sapík | U Sapíků Klokočná | 26 |
18. | Radek Benetka | Gurmet Club Palace | 24 |
19. | Marek Raditsch | Kampapark | 20 |
20. | Ondřej Jíňa | Next Door | 20 |
Umístění v dalších kategoriích:
Zlatý zahraniční kuchař: Christian Duy Chu, Levitate
Objev roku: Vojtěch Petržela, Juniorský národní tým AKC, menu pro jídelní vozy Českých drah
Síň slávy: Václav Košnář, do r. 2017 Farma Košík
Zlatý cukrář: Josef Maršálek, freelence
Volba veřejnosti: Jan Kaplan, Dvůr Hoffmeister, Číčovice