Nejlepším českým kuchařem je letos olomoucký Přemek Forejt | E15.cz

Vše o miliardářích

Vše o miliardářích Vstoupit do speciálu

Nejlepším českým kuchařem je letos olomoucký Přemek Forejt

Michal Nosek

Michal Nosek

Anketa Zlatý kuchař již má vítěze šestého ročníku. V soutěži hlasují píšící gastronomičtí specialisté. Titul Zlatý kuchař získal Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée. Na druhém místě se umístil Jan Punčochář, v jehož nově otevřené pražské restauraci U Matěje vyhlášení soutěže proběhlo. Na třetí příčce se umístil Radek David z podniku La Veranda, Babiččina zahrada.

„Po třech prvních místech jedno druhé. Jsem rád, že jsem mohl přenechat prvenství někomu jinému, navíc tomu, kdo si to opravdu zaslouží,“ uvedl Punčochář k vítězství Forejta.

V kategorii Zlatý zahraniční kuchař letos zvítězil vietnamský mladík Christian Duy Chu, majitel pražské restaurace Levitate. „Ocenění si vážím. Jsem rád, že letošní anketa oceňuje i zahraniční šéfkuchaře, kterých je u nás mnoho, a kteří svými znalostmi pomáhají propagovat a rozšiřovat kvalitu světové gastronomie v Česku. Myslím si, že odborná porota časopisu Gastro&Hotel ocenila moji práci hlavně kvůli neotřelé asijsko-skandinávské kuchyni, čerstvým lokálním surovinám, jednoduchosti pokrmů a kvalitě servisu naší restaurace,“ uvedl Christian.

Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly tradičně vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. „Po pěti letech fungování ankety Zlatý kuchař jsme se rozhodli posunout celkovou koncepci k její větší publicitě a popularitě. Chtěli jsme tak naplnit podstatu ankety o králi české gatronomie,“ uvedla manažerka ankety Zlatý kuchař 2018 Stáňa Krejčová. Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.

Pořadí Zlatý kuchař Podnik Hodnocení
1. Přemek Forejt Entrée Olomouc   108
2. Jan Punčochář  Grand Cru, nově U Matěje  90
3. Radek David  La Veranda, Babiččina zahrada  77
4. Jiří Štift  Sia  72
5. Marek Šáda  Bellevue  71
6. Michal Göth Miura Čeladná  69
7. Radek Kašpárek Field  69
8. Martin Svatek Goldie Tábor  67
9. Oldřich Sahajdák  La Degustation  64
10. Pavel Sapík Terasa u Zlaté studně   63
11. Miroslav Grusz GM Restaurant, Ml.Boleslav  46
12. Marek Fichtner  Augustine  33
13. Roman Paulus Alcron  31
14. Patrik Bečvář  Obecní dům   29
15. David Kalina  Mincovna   29
16. Petr Kunc Salabka  27
17. Jaroslav Sapík  U Sapíků Klokočná  26
18. Radek Benetka  Gurmet Club Palace   24
19. Marek Raditsch Kampapark   20
20.  Ondřej Jíňa  Next Door   20

Umístění v dalších kategoriích:

Zlatý zahraniční kuchař: Christian Duy Chu, Levitate

Objev roku: Vojtěch Petržela, Juniorský národní tým AKC, menu pro jídelní vozy Českých drah

Síň slávy: Václav Košnář, do r. 2017 Farma Košík

Zlatý cukrář: Josef Maršálek, freelence

Volba veřejnosti: Jan Kaplan, Dvůr Hoffmeister, Číčovice

Cizince vidím radši než Čechy. Ti často neumí jídlo pochválit, říká šéfkuchař Christian Duy Chu
Můj řev se z kuchyně časem úplně vytratil, říká Radek Kašpárek z michelinské restaurace
Číšník si u mě vydělá 50 tisíc čistého. Bez praxe restauraci ani neotvírejte, říká šéfkuchař Kalina
 

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!