Můj koncept? Omáčková kuchyně, říká o své nové restauraci kuchař Jan Punčochář | E15.cz

Můj koncept? Omáčková kuchyně, říká o své nové restauraci kuchař Jan Punčochář

Viliam Buchert

Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů, který je znám z působení ve vyhlášených pražských restauracích Grand Cru či Le Terroir, si v hlavním městě otevřel vlastní podnik zvaný U Matěje. „Nabídnu Čechům známá jídla v moderní podobě, základem budou omáčky,“ řekl Jan Punčochář, který je teď i porotcem televizní soutěže MasterChef Česko. Nová restaurace je zatím ve zkušebním provozu, s otevřením pro veřejnost se počítá od května.

V čem se bude vaše nová restaurace U Matěje lišit od toho, co jste dělal doteď?

Liší se to především v tom, že se restaurace nachází v Praze 6, takže tam není moc turistů. To je dost zásadní změna, protože jsem zatím vždy dělal v centru metropole, kde je v případě hostů jiná situace.

Jaká kuchyně bude U Matěje dominovat?

Budou tam jídla, která byla známá už v dobách Rakouska-Uherska. Může se tam proto objevit dobrý perkelt, tafelspitz, výborný řízek a cordon bleu. Zkrátka to budou věci, které čeští strávníci znají.

Dá se to pak označit za českou kuchyni?

Bude to vycházet z české kuchyně, ale naše země ani kdysi nebyla izolovaná, žili jsme dlouho v mnohonárodnostní monarchii, kde působily různé vlivy i na jídlo. Budou to všem známá jídla, ale udělaná trochu jinak. Jídlo nebude servírováno tak, že sníte kachnu se šesti knedlíky a pak se budete muset jít odvalit. Chci, aby to bylo lehké a aby se například omáčky nezahušťovaly moukou.

Bankovní daň by mohla poškodit celou českou ekonomiku, míní šéf asociace Štěpánek

Tedy stará známá kuchyně v novém hávu?

Ano, trošku modernizovaná. Mám rád, když se lidé nebo rodina sejdou u stolu, dají si doprostřed stolu jídlo a každý si bere to, na co má chuť. Baví mě, když ochutnávají.

To mi připomíná spíše servis z restaurací v Číně či jinde v Asii.

Restaurace se dělají proto, aby lidé šli za zážitkem. A to jim chci nabídnout. Proto tento záměr.

Na čem budete především stavět?

Nazval bych to omáčkovou kuchyní, všechna hlavní jídla budou s omáčkou. Tomu jsme uzpůsobili i servírování, máme hlubší talíře. Omáčky bude hodně, každý si ji bude moci přidat. I to často lidem v mnoha restauracích schází.

Vyrobili jsme už okolo 1,7 milionu židlí, říká spolumajitel společnosti RIM Milan Nagy

Jak vůbec vznikl nápad na tento podnik?

Před časem přišel za mnou jeden náš zákazník, říkal, že bydlí na Hanspaulce a že poblíž je krásný prostor, který je připravený na restauraci a že restaurace tam vždy byla. O nějakých možnostech jsme si totiž předtím povídali. Z hosta se stal přítel. Popsal jsem mu svůj sen, že bych chtěl mít restauraci, která bude zaměřena na českou kuchyni a v ní mít dobré pivo a dobré víno. On vymyslel zajímavý koncept, že sežene akcionáře. Většinou to byli moji zákazníci a přátelé, kteří se točí kolem jídla. Sehnalo se 50 akcionářů a já jsem dodal know how. Tak vznikl nápad na naši restauraci.

Co se stalo pak?

Vybraly se peníze a za ně se začala vybavovat restaurace. Nachází se ve dvou patrech, dole je 100 míst, nahoře 60 míst. Navíc máme ještě terasu, kam se vejde 100 míst, a zahradu s 200 místy.

Když je podnik tak velký a nenachází se v centru ani na některé z turistických tras, nebojíte se nedostatku hostů?

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu E15
fotoRoční předplatnéod 1899 Kč
foto

Roční rozšířené předplatné E15 Premium

Získáte cenově nejvýhodnější roční printové předplatné magazínů E15 Premium (8 ks), zaměřené na témata z oblasti ekonomiky a byznysu. Více o magazínech E15 Premium zde.
fotoČtvrtletní předplatné499 Kč
Ušetříte 98 Kč oproti měsíčnímu předplatnému
Objednat
fotoMěsíční předplatné99 Kč
Cena 99 Kč platí pro první měsíc pro nové předplatitele. Další následující měsíc stojí 199 Kč.
Objednat
Firemní předplatné
Roční licence pro firmy a instituce objednávejte zde
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!