Naše aplikace zachránila nejeden život, říká Jiří Diblík. Používá ji na sto tisíc lidí

Vývojář aplikací a spoluzakladatel Qusion Jiří Diblík

Vývojář aplikací a spoluzakladatel Qusion Jiří Diblík Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vývojář aplikací a spoluzakladatel Qusion Jiří Diblík
Vývojář aplikací a spoluzakladatel Qusion Jiří Diblík
Jiří Diblík a Ondřej Kopecký jsou tvůrci aplikace VOS.health, která pomáhá lidem pečovat o duševní zdraví. Za pouhých šestnáct měsíců své existence posbírala téměř milion uživatelů. „Poměrně svižně se nám daří růst. Každý den evidujeme zhruba dva tisíce nových uživatelů".
4
Fotogalerie

Jiří Diblík a Ondřej Kopecký jsou tvůrci aplikace VOS.health, která pomáhá lidem pečovat o duševní zdraví. Za pouhých šestnáct měsíců své existence posbírala téměř milion uživatelů. „Poměrně svižně se nám daří růst. Každý den evidujeme zhruba dva tisíce nových uživatelů,“ říká Jiří Diblík.

Jak funguje vaše aplikace?

VOS.health je komplexní platforma na péči o duševní zdraví. Je to takový jízdní řád pro vaši mysl. Každé ráno vám naservíruje váš denní plán a poradí, co byste měli ten den dělat, abyste se cítili lépe. Sada aktivit, kterou vám aplikace doporučí, je založená na vašich osobních datech. Mobilní telefony toho o nás dnes vědí strašně moc – v kolik hodin chodíme spát, kdy odpovídáme na e-maily, kolik denně nachodíme kilometrů a tak dále. Naším cílem je všechna tato data spojit, porozumět jim a díky tomu zjistit, proč se cítíte tak, jak se cítíte. Vedle těchto digitálních nástrojů vás však dokážeme propojit i s reálným člověkem – profesionálním psychologem, který vás nasměruje k řešení vašeho problému.

Kolik máte uživatelů a co bylo hlavní motivací pro vznik této platformy?

Naši aplikaci jsme začali tvořit v průběhu pandemie, zhruba před rokem a půl. Vycházeli jsme z toho, co se kolem nás dělo, protože ta data o stavu duševního zdraví obyvatel byla skutečně alarmující. Vedle toho jsme si sami prošli určitými psychickými problémy. Vyrostli jsme s technologiemi a věříme, že jsou tady od toho, aby nám pomáhaly. V současnosti máme téměř milion uživatelů po celém světě. VOS si oblíbili lidé v Evropě, Americe, Austrálii… Nedávno jsme ji také spustili zdarma na Ukrajině, kde je teď psychická podpora opravdu hodně zapotřebí.

Dá se nějak vyčíslit, kolika lidem jste už pomohli?

To se nedá přesně spočítat, ale víme, že jsme zachránili nejeden lidský život. Říkají nám to naši psychologové i sami klienti, kteří nám píšou. Například nedávno se nám ozvala jedna slečna z Anglie, která trpěla poruchou příjmu potravy a jejíž stav se po měsíci používání naší apky rapidně zlepšil. Z toho milionu uživatelů máme asi sto tisíc aktivních, kteří aplikaci používají pravidelně každý týden.

Zdravotní stav je velmi citlivá informace. Kdo všechno má k datům, která sbíráte, přístup?

Jenom sám uživatel. Ta data se šifrují. V digitálním světě je každý systém samozřejmě napadnutelný. My si ale zakládáme na bezpečnosti a děláme vše pro to, abychom data našich uživatelů ochránili.

Zvýšení důchodů v roce 2022:

Video placeholde
Zvýšení důchodů v roce 2022 • Videohub

Zaujalo mě, že spolupracujete i s firmami.

Ano, to je pravda. Je to nový trend, který tady dříve nebyl, a není to ani naše hlavní zaměření. Nicméně mnohým zaměstnavatelům v současné době není lhostejné, jak se jejich zaměstnanci cítí. Proto jsme jim vyšli vstříc a vytvořili B2B platformu, kdy majitel podniku může pro všechny své pracovníky koupit VOS. My pak na základě firemních dat dokážeme například poskytnout zaměstnavateli informace, jak se lidé u něj ve společnosti cítí, jak na ně dopadají rozhodnutí jejich šéfů a podobně. Zkrátka kompletně zanalyzujeme pracovní prostředí v té konkrétní firmě. Nejdeme při tom po jednotlivci, ale po skupinách lidí. Jedním z našich klientů je například společnost Vasky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!