Příjmy Microsoftu překonaly očekávání, bodovala hlavně cloudová platforma Azur

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Prodejna Microsoftu v New Yorku
Bill Gates (vlevo) a Steve Ballmer
3
Fotogalerie

Americké společnosti Microsoft vzrostly příjmy ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí o 12 procent na 33,72 miliardy dolarů (přes 769 miliard Kč) a překonaly tak očekávání analytiků. Lví podíl na tom má stěžejní produkt společnosti, cloudová služba Azure. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti.

Analytici v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali celkové příjmy Microsoftu na 32,77 miliardy dolarů. Fiskální čtvrtletí skončilo 30. června.

Od roku 2014, kdy otěže firmy převzal Satya Nadella, se Microsoft více zaměřuje na služby založené na cloudu a zároveň omezuje závislost na softwaru operačního systému Windows. Tato strategie společnosti pomohla zachytit rostoucí poptávku po cloudových službách. Díky tomu se Microsoft stal nejhodnotnější společností s tržní kapitalizací zhruba 1,04 bilionu dolarů, upozornila agentura Reuters.

Příjmy služby Azure ve sledovaném čtvrtletí vzrostly o 64 procent, zatímco v předchozím kvartálu o 73 procent a o rok dříve o 89 procent.

Příjmy divize produktivity se ve čtvrtletí zvýšily o 14,3 procenta na 11,05 miliardy dolarů, zejména za přispění dvouciferného růstu příjmů Office 365 a sítě LinkedIn. Analytici předpovídali 10,71 miliardy. Čistý zisk společnosti vzrostl na 13,19 miliardy dolarů z 8,87 miliardy před rokem.

Akcie společnosti v poburzovním obchodování stouply o zhruba jedno procento.