Ceny kanceláří a obchodů trhají rekordy

Main Point Pankrác

Main Point Pankrác Zdroj: profimedia.cz

Main Point Pankrác
Main Point Pankrác
Main Point Pankrác
4
Fotogalerie

Komerční nemovitosti typu kancelářských a obchodních center či skladů ještě nikdy nebyly tak drahé. Projevuje se to klesajícími výnosy investorů. Podnikatelské nemovitosti jim kvůli vysokým cenám vynášejí nejméně v historii.

„Investoři ve střední Evropě nikdy nekupovali nemovitosti s nižší výnosovou mírou. Přistupují na výnosy pět až čtyři procenta a někdy jsou ochotní jít i níž,“ řekl na konferenci Prague Property Forum Tomáš Pícha, investiční ředitel společnosti Invesco, která v Praze nakupuje kancelářská centra.

Poklesu výnosů z realitních investic nahrává rovněž nedostatek prémiových nemovitostí ke koupi a rekordně nízký podíl volných kanceláří na pražském trhu.

„Výnos okolo pěti procent registrujeme napříkladu prodeje kancelářského centra Rustonka. Hodně pod touto úrovní byl rovněž výnos z prodeje Šporkovského paláce,“ uvedla Zdenka Klapalová, ředitelka tuzemské části poradenské společnosti Knight Frank.

O šponování cen se rovnýmdílem zasluhují domácíi zahraniční kupci, avšakv rozdílných segmentech. „Zatímco Češi kupují ostřeji nemovitosti za 50 milionů až 200 milionů korun, zahraniční fondy kupují za ostrý výnos reality za 70 milionů až 100 milionů eur,“ popsal Jan Hospodář, partner v poradenské firmě 108 Investment Advisory.

Agresivní cenovou politiku podpořil též nástup nových investorů na trh. „V prvním čtvrtletí přispěl k další kompresi nejvyšších dosahovaných výnosů u kanceláří v Praze na stávající úroveň 4,5 procenta příliv investic z Koreje,“ poznamenal na Prague Property Forum Andy Thompson, ředitel investičního oddělení konzultantské firmy Colliers International.

Korejská společnost Hana Financial Investments pomocí české firmy Mint Investments získala za více než tři miliardy korun kancelářskou budovu Main Point Pankrác v Praze 4. Výnos v tomto případě podle informací deníku E15 činil 4,6 procenta.

Jen v letošním prvním čtvrtletí do Česka připluly realitní investice převyšující jednu miliardu eur, uvádí Colliers. To je téměř polovina z celkového objemu investovaného ve stejném období do komerčních realit v celé střední a východní Evropě. Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.